A- A+
Στο «κόκκινο» τραπεζικές μετοχές, warrants και δικαιώματα στο ΧΑ - Η στάση των επενδυτών
Με σημαντικές πιέσεις στην τιμή τους ξεκίνησε την Τρίτη η διαπραγμάτευση των warrants της Alpha Bank, καθώς δεν ήταν λίγοι οι επενδυτές που συμμετείχαν στην αύξηση και έσπευσαν να τα ρευστοποιήσουν.

Στο αρνητικό κλίμα που προκάλεσε η ακύρωση πώλησης της ΔΕΠΑ λόγω μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ήλθε να προστεθεί η απόφαση της κυβέρνησης για «λουκέτο» στην ΕΡΤ, η οποία βρίσκει αντίθετους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θέτοντας σε κίνδυνο την συνοχή της τρικομματικής συνεργασίας.

Στις διοικήσεις των τραπεζών υπάρχει προβληματισμός για την ψυχολογία του επενδυτικού κοινού μετά από αυτές τις εξελίξεις, λίγα 24ωρα πριν την λήξη της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής και ενώ μόλις ξεκίνησε η έκδοση των Πειραιώς και Αttica Bank.

Πτώση με το «καλημέρα»

Οι νέοι τίτλοι της Alpha Bank, που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, μαζί με τις νέες κοινές μετοχές, δίνουν το δικαίωμα επαναγοράς ανά εξάμηνο μετοχών από το ΤΧΣ στην τιμή των 0,44 ευρώ πλέον ενός επιτοκίου από 3% έως 5%.

Η τιμή εκκίνησης των warrants όπως υπολογίστηκε από τη διοίκηση του ΧΑ διαμορφώθηκε στα 1,45 ευρώ. Ωστόσο με το «καλημέρα» βρέθηκε να καταγράφει σοβαρές απώλειες.

Ειδικότερα, ενδοσυνεδριακά η τιμή τους υποχώρησε έως και τα 0,241 ευρώ με απώλειες 83,3%, για να κλείσει τελικώς στα 0,56 ευρώ με πτώση 61,38%.

Την ίδια στιγμή η μετοχή της Alpha Bank την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά την αύξηση κεφαλαίου της, έκλεινε με απώλειες 17,35% στα 0,405 εύρώ, κάτω από την τιμή της αύξησης.

Πιέσεις για ΕΤΕ - Πειραιώς

Αρνητικό είναι το κλίμα και για τους τίτλους των ΕΤΕ - Πειραιώς, με την μεν πρώτη να ολοκληρώνει την Πέμπτη την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και τη δεύτερη να ξεκινά σήμερα τη δική της έκδοση.

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κατά 4,09% στα 3,99 ευρώ, κάτω από την τιμή της αύξησης στα 4,29 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά ο τίτλος της Πειραιώς κατέγραψε απώλειες 13,45% στα 1,48 ευρώ, επίσης κάτω από την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στα 1,70 ευρώ.

Συμφέρουν οι τράπεζες;

Το γεγονός ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει κάτω από την τιμή της αύξησης, μπορεί να σημαίνει πολλά, μπορεί να σημαίνει και τίποτα.

Η απάντηση που δίνουν τα ίδια τα στελέχη των τραπεζών είναι ότι η επένδυση μέσω των αυξήσεων κεφαλαίου, που διασφαλίζει την κατοχή warrants, δεν είναι βραχυπρόθεσμη, αλλά θα πρέπει να στηρίζεται στην εκτίμηση για βελτίωση του κλίματος για τον κλάδο μέσα στην ερχόμενη τριετία.

Η καλυτέρευση των προοπτικών του πιστωτικού συστήματος θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για σημαντικές υπεραξίες σε όσους πήραν μέρος στις αυξήσεις των τραπεζών.

Διαβάστε επίσης

* Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα τραπεζικά warrants – Πώς και πότε κερδίζουν οι επενδυτές