A- A+
Στο τέλος του 2013 θα κριθεί η άρση των πλειστηριασμών στα ακίνητα
Να κλείσει την συζήτηση περί πλειστηριασμών επιχειρεί η κυβέρνηση, που διαμήνυσε στη Βουλή ότι το θέμα θα ρυθμιστεί όταν έλθει η ώρα «με την μέγιστη κοινωνική ευαισθησία όπως και πέρυσι».

Η παραπάνω φράση που ανήκει στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ερμηνεύθηκε από κάποιους ότι αφήνει ανοιχτό ένα μικρό έστω «παράθυρο» για παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων και πέραν του τέλους του 2013, που ισχύει σήμερα.

Πάντως, νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης είχε απορρίψει σχετική τροπολογία της ΔΗΜΑΡ, που πρότεινε να παραταθεί η αναστολή μέχρι το τέλος του 2015, με το αιτιολογικό ότι μια τέτοια συζήτηση τώρα θα ήταν άκαιρη και επιζήμια.

Κατά την συζήτηση στην Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις διευκολύνσεις των δανειοληπτών, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι «τρέχει» η ρύθμιση βάσει της οποίας παρατείνεται η αναστολή των πλειστηριασμών έως και το τέλος του 2013.

Όπως είπε «η παράταση αυτή ισχύει και θα ισχύει για ακόμα 6 με 7 μήνες», ωστόσο διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση «δεν μπορεί κατά την αποψινή ψηφοφορία να αποδεχθεί την σχετική τροπολογία της ΔΗΜΑΡ, διότι η κοινή λογική επιτάσσει αυτή η συζήτηση να γίνει πριν το τέλος της λήξης της παράτασης αναστολής των πλειστηριασμών, δηλαδή λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, που είναι το τέλος του έτους».

Συνεννόηση με τρόικα

Τόνισε δε, ότι η πρακτική των κυβερνήσεων από το 2009 και εντεύθεν για το θέμα αυτό «είναι να νομοθετούν στο τέλος της χρονιάς, το τελευταίο δίμηνο».

«Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον και τον προβληματισμό, αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του. Αυτή την ώρα δεν προτιθέμεθα να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα», είπε.

Υπενθύμισε, εξάλλου, ότι θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξουν οι σχετικές συνεννοήσεις με την τρόικα «και να είστε βέβαιοι ότι φυσικά όλες οι απόψεις θα ληφθούν υπόψη και η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το θέμα με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία», δήλωσε.