A- A+
Αύξηση του ακατάσχετου ορίου από τραπεζικούς λογαριασμούς στα 1.500 ευρώ
Κατά 50% αυξάνεται το ακατάσχετο όριο από τραπεζικούς λογαριασμούς, διαμορφούμενο στα 1.500 ευρώ, με στόχο τη μεγαλύτερη προστασία των οφειλετών και τη διασφάλιση ενός επιπέδου διαβίωσης.

Ειδικότερα, με τροπολογία που έκανε δεκτή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα το δίκτυ προστασίας στις καταθέσεις όταν υπάρχουν οφειλές προς τρίτους, πλην του δημοσίου.

Πλέον, απαιτήσεις του οφειλέτη από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες έως του ποσού των 1.500 ευρώ για ατομικό τραπεζικό λογαριασμό και 2.000 ευρώ για κοινό τραπεζικό λογαριασμό.

Το όριο του ακατάσχετου υπολογίζεται με βάση το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη. Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο όριο διαμορφωνόταν στα 1.000 ευρώ.

Δήλωση ενός λογαριασμού

Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο.

Καταθέσεις που αφορούν σε μισθούς ή συντάξεις ή ασφαλιστικές παροχές προσδιορίζονται υποχρεωτικά ως τέτοιες και κατά το υπερβάλλον του ποσού καταλαμβάνονται από το 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας».

Σημειώνεται ότι αυτή η ρύθμιση δεν ισχύει για τις οφειλές προς το δημόσιο, το οποίο μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση καταθέσεων με όριο τα 1.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

* Με διαδικασίες εξπρές το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και οι κατασχέσεις καταθέσεων