A- A+
Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα τραπεζικά warrants – Πώς και πότε κερδίζουν οι επενδυτές
Ξεκινά την Τρίτη 11 Ιουνίου η διαπραγμάτευση των πρώτων τραπεζικών warrants στην ελληνική αγορά, με την εισαγωγή στο ΧΑ των νέων μετοχών που προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank.

Κατεβάστε τον αναλυτικό
οδηγό
Οι τίτλοι αυτοί δίνονται δωρεάν ως μπόνους στους ιδιώτες επενδυτές που συμμετέχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών.

Τα warrants των ελληνικών τραπεζών είναι τύπου Bermudan και δίνουν το δικαίωμα στον κάτοχό τους να αποκτήσει:

  • Προκαθορισμένο αριθμό μετοχών της τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)
  • Σε προκαθορισμένη τιμή, ίση με την τιμή διάθεσης στην αύξηση πλέον ενός επιτοκίου που ξεκινά από το 3% τον πρώτο χρόνο και φτάνει το 5% τον πέμπτο χρόνο.
  • Σε συγκεκριμένες ημερομηνίες τους 54 μήνες που ακολουθούν την έκδοσή τους

Το δικαίωμα

Κάθε warrant δίνει τη δυνατότητα αγοράς συγκεκριμένου αριθμού μετοχών, ανάλογα με το ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων από ιδιώτες επενδυτές.

Αν το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 10% το δικαίωμα αφορά εννέα τίτλους, αν φτάνει το 12% σε 7,33 τίτλους, αν είναι 15% σε 5,67 κ.ο.κ.

Ο αριθμός των μετοχών προκύπτει από το πηλίκο του αριθμού των μετοχών που λαμβάνει το ΤΧΣ δια τον αριθμό των νέων μετοχών που αποκτούν οι ιδιώτες επενδυτές.

Πώς κερδίζει ο επενδυτής

Ο επενδυτής που έχει warrants στο χαρτοφυλάκιό του μπορεί να επιλέξει μεταξύ των εξής ενεργειών:

- Να πουλήσει το warrant στην αγορά αν νομίζει ότι η μετοχή θα κινηθεί πτωτικά και δεν επιθυμεί να το ασκήσει να πάρει μετοχές

- Να κρατήσει το warrant και να το εξασκήσει σε μία από τις ενδιάμεσες ημερομηνίες εξάσκησης, αν θεωρήσει ότι η τιμή της μετοχής είναι αρκετά υψηλά σε σχέση με την τιμή άσκησης

- Να το κρατήσει μέχρι το τέλος και να το ασκήσει στην τελευταία ημερομηνία άσκησης

Από τι εξαρτάται η τιμή

Επειδή τα warrants θα είναι διαπραγματεύσιμα στο ΧΑ, οι κάτοχοί τους θα μπορούν να τα πουλήσουν σε επενδυτές πριν την ημερομηνία εξάσκησης.

Η τιμή πώλησής τους θα ισούται με το κέρδος για τον επενδυτή, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε θα λάβει τους τίτλους δωρεάν.

Οι παράμετροι που επηρεάζουν την Αποτίμηση του Warrant Οι παράμετροι οι οποίοι επηρεάζουν την θεωρητική τιμή ενός καλυμμένου Warrant και του συγκεκριμένου Bermudan Call Warrant είναι οι εξής:

1. Χρηματιστηριακή τιμή της υποκείμενης μετοχής

Με δεδομένες όλες τις υπόλοιπες παραμέτρους σταθερές, η τιμή του warrant αυξάνει με την αύξηση της τιμής της μετοχής και αντίστοιχα μειώνεται με την πτώση της τιμής της μετοχής.

2. Τιμή εξάσκησης

Παρά το γεγονός ότι η τιμή εξάσκησης είναι γνωστή κατά την έκδοση του warrant και δεν αλλάζει (παρά μόνο τοκιζόμενη με γνωστό εκ των προτέρων επιτόκιο ή στην περίπτωση εταιρικών πράξεων), όσο πιο χαμηλή είναι η τιμή εξάσκησης σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή της υποκείμενης μετοχής, τόσο πιο υψηλή είναι η αξία του warrant.

3. Χρόνος μέχρι τη λήξη

Τα warrants ενσωματώνουν στην αποτίμησή τους χρονική αξία (time value) η οποία απομειώνεται με ντετερμινιστικό ρυθμό με την πάροδο του χρόνου. Ο ρυθμός αυτός αυξάνεται όσο το warrant πλησιάζει προς τη λήξη.

4. Επιτόκιο χωρίς κίνδυνο

Αφορά το ισχύον επιτόκιο για επενδύσεις χωρίς κίνδυνο για την περίοδο μέχρι τη λήξη του warrant. Αύξηση του επιτoκίου χωρίς κίνδυνο ενισχύει την αξία του warrant

5. Μερισματική απόδοση

Αφορά την ετησιοποιημένη μερισματική απόδοση που εκτιμάται ότι θα πληρώσει η υποκείμενη μετοχή κατά τη διάρκεια ζωής του warrant. Αύξηση της μερισματικής απόδοσης έχει αρνητικό αντίκτυπο στην αξία του warrant καθώς ουσιαστικά μειώνει την αξία της μετοχής.

6. Μεταβλητότητα

Η ετησιοποιημένη εκτιμώμενη μεταβλητότητα αποδόσεων της υποκείμενης μετοχής για το διάστημα μέχρι την λήξη του warrant είναι η σημαντικότερη παράμετρος στην αποτίμηση ενός warrant.

Όσο μεγαλύτερη είναι η εκτιμώμενη μεταβλητότητα τόσο πιο υψηλή είναι η τιμή του warrant.

Η μεταβίβαση

Το ΤΧΣ δεν μπορεί να μεταβιβάσει τις μετοχές που αντιστοιχούν στα warrants τα τρία πρώτα χρόνια μετά την έκδοσή τους.

Ωστόσο, από το 37ο μήνα έως τον 54ο οπότε και τα warrants λήγουν, υπάρχει η δυνατότητα το ΤΧΣ να βρει επενδυτές, στους οποίους θα μπορεί να διαθέσει τις μετοχές που κατέχει, ακυρώνοντας ουσιαστικά τα warrants.

Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση δικαίωμα προτίμησης έχει ο κάτοχος του warrant, ο οποίος ερωτάται 30 ημέρες νωρίτερα από τη μεταβίβαση των μετοχών σε επενδυτή, εάν θέλει να ασκήσει το δικαίωμά του.

Είσοδος επενδυτή

Έτσι, οι ιδιώτες μέτοχοι κάτοχοι των warrants αν θέλουν και τους συμφέρει να αποκτήσουν τις μετοχές, μπορούν να το πράξουν στην τιμή που έχει συμφωνηθεί με τον υποψήφιο αγοραστή.

Εφόσον μεταβιβαστεί από το ΤΧΣ συγκεκριμένος αριθμός μετοχών σε επενδυτή, γίνεται αναπροσαρμογή του αριθμού των κοινών μετοχών που θα αντιστοιχούν στο μέλλον σε κάθε warrant.

Οι κάτοχοί τους θα μπορούν να λαμβάνουν μετοχές με βάση αυτή την αναλογία στο μέλλον.

Η διαπραγμάτευση στο ΧΑ

Τα warrants θα εισάγονται προς διαπραγμάτευση στο ΧΑ στην ίδια αγορά με τις κοινές μετοχές της τράπεζας.

Ειδικότερα θα διαπραγματεύονται σε νέα κατηγορία με την ονομασία «Τίτλων Παραστατικών Δικαιωμάτων προς κτήση κινητών αξιών» με ωράριο από τις 10:15 έως τις 17:20.

Εκτός από τη συνεχή διαπραγμάτευση δίνεται η δυνατότητα κατάρτισης προσυμφωνημένων συναλλαγών, των λεγόμενων πακέτων.

Τα όρια διακύμανσης

Κατά τις 3 πρώτες ημέρες μετά την εισαγωγή των νέων τίτλων στο ΧΑ δεν υπάρχουν ημερήσια όρια διακύμανσης.

Μετά από την αυτήν την περίοδο το μέγιστο όριο διακύμανσης είναι κλιμακούμενο, ξεκινώντας από το +50% / - 50% και φτάνοντας +400% / -400%, ανάλογα με τη ζήτηση / προσφορά.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση του ΧΑ έχει το δικαίωμα να αλλάξει τα ημερήσια όρια με απόφαση του προέδρου του, ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς.

Οι χρεώσεις που προβλέπονται για συναλλαγές επί warrants είναι ίδιες με τις προμήθειες που εφαρμόζονται σε συναλλαγές επί μετοχών: 0,0125% επί της αξίας τους + 0,06 ευρώ ανά εντολή.