A- A+
Ευκαιρίες έως 5,25% στις εναλλακτικές ασφαλείς καταθέσεις
Σε σταδιακή μείωση των επιτοκίων στις εναλλακτικές μορφές καταθέσεων πέραν των λογαριασμών προθεσμίας, προχωρούν οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους εκλογίκευση του κόστους χρήματος.

Πρόκειται για προϊόντα με ποικίλα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να διαφοροποιούνται από τα υπόλοιπα προγράμματα της αγοράς, σε σχέση με το ελάχιστο ύψος της κατάθεσης ή την υποχρέωση συστηματικών καταθέσεων.

Ανάλογα με τις ανάγκες του, ο αποταμιευτής μπορεί να επιλέξει εκείνο το προϊόν που του ταιριάζει καλύτερα, «κλειδώνοντας» ταυτόχρονα ένα υψηλό επιτόκιο.

Άλλοι λογαριασμοί απευθύνονται σε όσους θέλουν να αποταμιεύουν ένα μικρό ποσό κάθε μήνα, άλλοι σε εκείνους που θέλουν απλώς να διατηρούν ένα συγκεκριμένο επίπεδο χρημάτων σε πρώτη ζήτηση και άλλοι σε όσους απλά ψάχνουν για ένα διαχειριστικό λογαριασμό, στον οποίο θα διατηρούν χαμηλά υπόλοιπα.

Οι μειώσεις

Τα προγράμματα αυτά στην εποχή της κρίσης και των εκροών καταθέσεων προσέφεραν υψηλές αποδόσεις στους αποταμιευτές με πολύ ελκυστικούς όρους.

Αν και οι προνομιακές αποδόσεις παραμένουν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, έχουν αρχίσει να υποχωρούν, καθώς οι τράπεζες θέλουν να μειώσουν το κόστος άντλησης ρευστότητας από τους καταθέτες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο λογαριασμός winbankdirect της Τράπεζας Πειραιώς, το επιτόκιο του οποίου μειώνεται από τον ερχόμενο Αύγουστο στο 4% από 5% σήμερα, αλλά και το προϊόν «ΤΩΡΑ ΝΑΙ» της Millennium Bank, η ετήσια απόδοση του οποίου έχει πλέον πέσει στο 3% από 5% όταν ξεκίνησε η διάθεσή του.

Τρεις κατηγορίες

Στο πλαίσιο αυτό, οι καταθέτες έχουν να επιλέξουν μεταξύ μίας μεγάλης γκάμας προγραμμάτων, ταιριάζοντας τις ανάγκες τους με το κατάλληλο καταθετικό προϊόν, και μεγιστοποιώντας την απόδοσή τους.

Αναλυτικότερα:

1) Αποταμιευτικοί Λογαριασμοί Συγκρίνετε όλα τα προϊόντα (Για να δείτε τα προϊόντα της κατηγορίας επιλέξτε προγράμματα με περιορισμούς στις αναλήψεις στη σχετική ερώτηση)

Υψηλά επιτόκια προσφέρονται μέσω των λογαριασμών αποταμίευσης, τα οποία μπορεί να φτάνουν έως και το 5%.

Οι λογαριασμοί αυτοί διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Σε όσους προβλέπουν υποχρεωτιικές καταθέσεις κάθε μήνα και σε αυτούς που ο βαθμός της αποταμίευσης βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια του πελάτη.

Από την άλλη πλευρά, τα περισσότερα από αυτά προϊόντα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, διέπονται από περιορισμούς στις αναλήψεις, οι οποίοι εάν δεν τηρηθούν ο πελάτης χάνει το υψηλό επιτόκιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το προϊόν της Τράπεζας Πειραιώς winbankdirect, που προσφέρει επιτόκιο 5% σε όσους καταθέτουν 200 ευρώ και άνω κάθε μήνα, χωρίς να μάλιστα επιβάλλεται κανένας περιορισμός στις αναλήψεις.

2) Λογαριασμοί μισθοδοσίαςΣυγκρίνετε όλα τα προϊόντα

Πρόκειται για τρεχούμενους λογαριασμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για την είσπραξη του μισθού ή της σύνταξης του καταθέτη.

Τα επιτόκιά τους είναι υψηλά και μπορεί να φτάνουν ακόμη και το 5,25%, ανάλογα με την τράπεζα και το ποσό της κατάθεσης.

Προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταθέτες στο είδος του επιτοκίου (κλιμακούμενο ή κλιμακωτό), από το οποίο εξαρτάται το αν ο λογαριασμός συμφέρει για μικρά ή για μεγάλα υπόλοιπα.

3) Τρεχούμενοι λογαριασμοίΣυγκρίνετε όλα τα προϊόντα

Ικανοποιητικά είναι και τα επιτόκια που προσφέρουν οι απλοί καταθετικοί λογαριασμοί.

Ο καταθέτης έχει τα χρήματά του σε πρώτη ζήτηση και ταυτόχρονα απολαμβάνει αποδόσεις που μπορεί να ανέλθουν ανάλογα με το προϊόν έως και το 3,25%.