A- A+
Αποστολή εξετελέσθη για την ΕΤΕ - Μάζεψε ήδη €1 δισ. - Για €1,1 δισ. πάει η Πειραιώς
Με απόλυτη επιτυχία θα ολοκληρωθεί και η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μέχρι στιγμής έχει καταφέρει, με βάση ασφαλείς πληροφορίες, να συγκεντρώσει από την αγορά 1 δισ. ευρώ.

Με το ποσό αυτό η διοίκηση της τράπεζας ολοκληρώνει το σχέδιο κεφαλαιακής της ενίσχυσης με κάλυψη του 10% της έκδοσης από τους επενδυτές, χωρίς την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).

Υπενθυμίζεται ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας ανέρχονται σε 9,75 δισ. ευρώ και ως εκ τούτου χρειάζονταν 975 εκατ. ευρώ για να επιτευχθεί αυτό ο στόχος.

Πλέον η διοίκηση της ΕΤΕ στοχεύει στην κάλυψη του 12% της αύξησης, που αποτελεί το ανώτατο όριο συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών, με την άντληση επιπλέον 170 εκατ. ευρώ, δηλαδή σύνολο 1,17 δισ. ευρώ.

Οι αδιάθετες

Στη διοίκηση της Εθνικής θεωρούν ότι ο στόχος κάλυψης της έκδοσης είναι καθόλα εφικτός, με δεδομένο και το ενδιαφέρον που έχει εκδηλώθεί για τυχόν αδιάθετες μετοχές.

Ζήτηση για τα αδιάθετα υπάρχει τόσο από νυν και εν δυνάμει μετόχους, που έχουν στην κατοχή τους δικαιώματα προτίμησης, όσο και από επενδυτές χωρίς καμία απολύτως μετοχική σχέση με την τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζήτηση για μετοχές από όσους δεν απέκτησαν δικαιώματα μέσω του ΧΑ έχει ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη θα διαμορφωθεί στα 60 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων της ΕΤΕ ολοκληρώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 13 Ιουνίου.

Τα σχέδια της Πειραιώς

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που λαμβάνει και η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία ρίχνεται στη μάχη της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου αυτήν την εβδομάδα.

Έχοντας ήδη διασφαλίσει τη συμμετοχή των Societe Generale και BCP στην αύξηση με 570 εκατ. ευρώ, στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 163 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του σχεδίου κεφαλαιακής της ενίσχυσης χωρίς την έκδοση CoCos.

Αναμφίβολα πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσό, το οποίο θα καλυφθεί με άνεση. Το ερώτημα είναι που θα «κλείσει» η διοίκηση της Πειραιώς την αύξηση, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει όριο συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και αν η ζήτηση για τις νέες μετοχές είναι μεγαλύτερη, η αύξηση με συμμετοχή των ιδιωτών θα σταματήσει στα 1,1 δισ. ευρώ περίπου, ώστε να δοθεί στους επενδυτές και επαρκείς αριθμός warrants.

Το χρονοδιάγραμμα

Το δικαίωμα και οι μετοχές της τράπεζας μετά την προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσής τους, λόγω του reverse split, θα επανέλθουν στο ΧΑ την Τρίτη 11 Ιουνίου.

Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω της ανοιχτής διαδικασίας σε σχέση με τη συμμετοχή των ιδιωτών, η τιμή του δικαιώματος στο τέλος της περιόδου διαπραγμάτευσής του θα τείνει προς το μηδέν, καθώς οι κάτοχοί του που δεν θα το ασκήσουν στο 100% θα προτιμήσουν να το πουλήσουν.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική πίεση της τιμής του.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς έχει ως εξής:

- 5 Ιουνίου: Προσωρινή παύση διαπραγμάτευσης των υφισταμένων μετοχών λόγω reverse split (1 προς 10) και αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης

- 7 Ιουνίου: Όσοι είναι μέτοχοι της τράπεζας θα λάβουν δικαίωματα προτίμησης

- 11 Ιουνίου: Έναρξη διαπραγμάτευσης δικαιώματος προτίμησης

- 18 Ιουνίου: Λήξη διαπραγμάτευσης δικαιώματος προτίμησης

- 25 Ιουνίου: Λήξη περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων