A- A+
Διευρύνονται οι δικαιούχοι της ρύθμισης των στεγαστικών - Ο θεσμός του διαμεσολαβητή
Στη διεύρυνση των δικαιούχων της ρύθμισης για τα στεγαστικά δάνεια που συζητείται στη Βουλή προχωρά η κυβέρνηση με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας. Εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, τις ευνοϊκές διατάξεις της ρύθμισης θα μπορούν να επωφεληθούν και δανειολήπτες που έχουν καθυστερήσει την καταβολή των δόσεων τους για πάνω από τρεις μήνες, αλλά δεν έχει γίνει καταγγελία της δανειακής τους σύμβασης.

Ο κ. Σκορδάς ανακοίνωσε ακόμα ότι προτίθεται να επιφέρει τροποποίηση στο άρθρο που αναφέρεται σε δάνεια ατόμων με αναπηρία, προκειμένου να συμπεριληφθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις δανειολήπτες με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω (σ.σ. στην αρχική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης προβλεπόταν υπαγωγή στο προωθούμενο καθεστώς για άτομα με αναπηρία άνω του 67%).

Η διαμεσολάβηση

Παράλληλα, με έτερη τροποποίηση εισάγεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης στις ρυθμίσεις δανείων, μετά από συμφωνία με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με αυτή τα μέρη δύνανται να προσφύγουν στον θεσμό της διαμεσολάβησης και δεν υποχρεούται κάποιος να πληρώσει δικηγόρο.

Είναι συνεπώς δυνητική και όχι υποχρεωτική η προσφυγή στο Διαμεσολαβητή. Με τη διάταξη που κατατέθηκε, τα μέρη δύνανται πριν την υποβολή της αίτησης για το πρόγραμμα διευκόλυνσης να προσφύγουν στη διαδικασία διαμεσολάβησης.

Η διαδικασία

Σε περίπτωση που επιλεγεί αυτή η διαδικασία και αποτύχει, ο οφειλέτης δύναται να καταθέσει την αίτηση για το πρόγραμμα διευκόλυνσης ενώπιον του αρμόδιου Ειρηνοδικείου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο προωθούμενο νομοσχέδιο, καθώς και αντίγραφο του πρακτικού αποτυχίας της διαμεσολάβησης.

Η εισαγωγή του θεσμού της διαμεσολάβησης είχε προταθεί από τον κ. Ρουπακιώτη, αλλά επειδή η πρόταση προέβλεπε ότι θα είναι υποχρεωτική η παρουσία του δικηγόρου στις ρυθμίσεις δανείων και μάλιστα με παράβολο τουλάχιστον 200 ευρώ (50 ευρώ θα βάρυνε τον οφειλέτη και 150 ευρώ την τράπεζα), είχε βρει αντίθετο το υπουργείο Ανάπτυξης.

Τελικά με τον τρόπο που εισάγεται ο θεσμός του διαμεσολαβητή, η προσφυγή σε αυτόν θα είναι δυνητική.

Οι πρόνοιες της ρύθμισης

Με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου, στη ρύθμιση για την προστασία των δανειοληπτών που υπέστησαν μείωση εισοδήματος δικαίωμα υπαγωγής έχουν:

1. μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημοσίου τομέα,

2. όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας (η δραστηριότητά τους παρέχεται αποκλειστικά σε ένα νομικό πρόσωπο),

3. άνεργοι

Οι προϋποθέσεις υπαγωγής

Για την ένταξη των παραπάνω κατηγοριών δανειοληπτών στη ρύθμιση θα πρέπει να πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:

1) Ειδόσημα

Το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα κλπ) θα πρέπει να φτάνει έως τις € 25.000 και αυτό να έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 01.01.2010 έως σήμερα.

Επιπλέον το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά €5.000 (δηλαδή έως €30.000 ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή/και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

2) Όροι δανείου

Υπάγονται απαιτήσεις από πιστωτικά ιδρύματα που δεν έχουν καταγγελθεί και για τις οποίες έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις €180.000.

Επίσης το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων του νοικοκυριού (κεφάλαιο) δεν θα πρέπει ξεπερνά τις €150.000.

3) Περιουσιακά στοιχεία

Το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις €250.000 (€300.000 για τρίτεκνους, πολύτεκνους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια)

Το σύνολο των καταθέσεων που βρίσκονται στη κατοχή του νοικοκυριού δεν ξεπερνά τις €10.000 (€15.000 για τρίτεκνους, πολύτεκνους και πάσχοντες από βαριά ασθένεια)

Η ρύθμιση για 4 χρόνια

Μέσω της ρύθμισης χορηγείται:

· περίοδος χάριτος 48 μηνών.

· Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του νοικοκυριού.

· Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.

· Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατά 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για το δανειολήπτη.

Το ύψος του επιτοκίου

Η μηνιαία καταβολή για δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα μόνο, με εμπράγματη εξασφάλιση (εγγραφή προσημείωσης – υποθήκης) πάνω στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη, μειώνεται στο 30% του καθαρού οικογενειακού εισοδήματος.

Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα 6 μηνών εντός της περιόδου χάριτος.