A- A+
Με διαδικασίες εξπρές το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και οι κατασχέσεις καταθέσεων
Στη Βουλή προωθείται το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να προχωρούν με διαδικασίες εξπρές στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, υπόπτων για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

Επιπλέον, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις, οι κατασχέσεις καταθέσεων θα γίνονται ηλεκτρονικά, με το πάτημα ενός κουμπιού, καθώς θα υπάρχει άμεση σύνδεση των φορολογικών αρχών με τα συστήματα των τραπεζών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τη Λογιστική Τυποποίηση και τον Έλεγχο που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να απαντούν αμέσως, εντός 24 ωρών, στα αιτήματα που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά οι ελεγκτές για το άνοιγμα και τον έλεγχο τραπεζικών λογαριασμών των φορολογούμενων.

Μητρώο λογαριασμών

Με τον τρόπο αυτόν, ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα έχει ταχύτατη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ύποπτων για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος καθώς και για παράνομο πλουτισμό.

Το σχέδιο ενεργοποιείται μέχρι το τέλος του μήνα με τη λειτουργία του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών (Central Bank Registry) μέσω του οποίου θα διασυνδεθούν τα πληροφορικά συστήματα του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τα πληροφορικά συστήματα των τραπεζών.

Με τον τρόπο αυτό, όλα τα αιτήματα του ΣΔΟΕ, των εφοριών και των ελεγκτικών υπηρεσιών για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών φορολογουμένων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στις τράπεζες.

Άρση απορρήτου

Σε δεύτερη φάση, η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών με τις τράπεζες θα επιτρέψει την παρακολούθηση της κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών όλων των φορολογουμένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε ανά πάσα στιγμή κάθε συναλλαγή σημαντικού ύψους που θεωρείται ύποπτη να ελέγχεται άμεσα.

Παράλληλα με την άμεση άρση του τραπεζικού απορρήτου έρχονται και οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις. Όλες οι εντολές - κατασχετήρια για δέσμευση λογαριασμών ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων (καταθέσεων) εις χείρας τρίτων θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά.

Με τη διαδικασία αυτή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει στο ελάχιστο τη διαδικασία της κατάσχεσης και κυρίως να διασφαλίσει τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Σημειώνεται ότι δεν επιτρέπεται η επιβολή κατάσχεσης επί μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, εφόσον το ποσό αυτών, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μέχρι 1.000 ευρώ μηνιαίως.