A- A+
Αναβάλλεται για Ιούλιο ή Αύγουστο η μείωση των ευρωεπιτοκίων - Αμετάβλητα τον Ιούνιο
Αμετάβλητο άφησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίαση του Ιουνίου, αναβάλλοντας για αργότερα μέσα στο καλοκαίρι τη μείωσή του. Οι προβλέψεις των αναλυτών.

Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωτράπεζας την Πέμπτη, αποφασίστηκε η διατήρηση του ευρω-επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τόνισε ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντική «για όσο διάστημα κρίνεται απαραίτητο», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσής της.

Αρνητικά επιτόκια

Σύμφωνα με έκθεση της Deutsche Bank η ΕΚΤ τον ερχόμενο Ιούλιο ή τον Αύγουστο θα κόψει άλλους 25 πόντους το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 0,25%.

Πάντως, για τους αναλυτές της γερμανικής τράπεζας το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ενδεχόμενο η ευρωτράπεζα να οδηγήσει κάποια στιγμή τα επιτόκια καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα.

Με τον τρόπο αυτό θα πλήξει αυτούς που κατέχουν ρευστότητα, οδηγώντας τους στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών επένδυσης, γεγονός που θα στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα.

Σε μία τέτοια περίπτωση ευνοημένοι θα είναι όσοι αποπληρώνουν στεγαστικά ή επιχειρηματικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, συνδεδεμένο με τους ευρωπαϊκούς δείκτες αναφοράς, οι οποίοι θα δουν τις δόσεις τους να υποχωρούν σημαντικά.