A- A+
Τράπεζες: Δεν πιέζουμε την κυβέρνηση για άρση αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων
Καμία πίεση δεν άσκησαν οι τράπεζες στην κυβέρνηση για την άρση της αναστολής της πλειστηριασμών στα ακίνητα, δήλωσε στη Βουλή ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος.

Αναφερόμενος στο θέμα ενώπιον της αρμόδιας για το νομοσχέδιο ρύθμισεις των στεγαστικών δανείων κοινοβουλευτική επιτροπή, τόνισε ότι «αφού η κυβέρνηση άνοιξε και αμέσως έκλεισε το θέμα, δεν βλέπω το λόγο να το ξανανοίξει η Ένωση».

Διαβεβαίωσε δε ότι «η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό».

Μάλιστα διευκρίνισε ότι «οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα, όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα» και σημείωσε ότι ο αριθμός των πλειστηριασμών και εκεί ακόμα όπου επιτρέπονται είναι πολύ μικρός.

Οι καθυστερήσεις και οι ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Γκόρτσος, τον Ιούνιο του 2012 ο αριθμός των στεγαστικών δανείων ανέρχονταν σε 1,5 εκατομμύριο και τα καθυστερούμενα δάνεια έφταναν στο 20% (τα ενήμερα ήταν 80%).

Τον ίδιο μήνα τα στεγαστικά ενυπόθηκα δάνεια για τα οποία οι τράπεζες έχουν κάνει ρυθμίσεις ήταν ύψους 12,38 δισ. ευρώ (αφορά 222.384 στεγαστικά δάνεια).

Επίσης, είπε ότι είναι μεγάλος ο ρυθμός αύξησης των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των δανείων, καθώς ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια ο μέσος όρος κυμαινόταν το 2009 στο 7,5% και ο μέσος όρος στο σύνολο ήταν στο 7,7%, ενώ σήμερα ο μέσος όρος είναι στο 24,5%.

Τα καθυστερούμενα καταναλωτικά δάνεια ήταν 7,4% το 2009 ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο έφτασαν στο 21%.

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια είπε ότι υπάρχει μειωμένη ζήτηση δανειακών κεφαλαίων. Όπως εξήγησε, όσοι προσέρχονται στις τράπεζες ζητούν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης και όχι επενδυτικά κεφάλαια.

Σχολιάζοντας την άποψη για «κούρεμα» των δανείων (στο 30%), είπε ότι έτσι θα δημιουργούνταν επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις. «Αν πηγαίναμε στη λύση που προτείνετε, με "κούρεμα" δανείων, θα χρειαζόμασταν ποσά ίσως και 20 δισ. ευρώ», είπε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης

* Ανοίγει (;) θέμα πλειστηριασμών στα ακίνητα η κυβέρνηση - Αναδίπλωση λόγω αντιδράσεων