A- A+
ΕΤΕ: Πρόγραμμα επαναγοράς τίτλων για την κεφαλαιακή ενίσχυση κατά τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ
Στην υλοποίηση νέου προγράμματος επαναγοράς τίτλων προχωρά η Εθνική Τράπεζα, μέσω της οποίας μπορεί να επιτευχθεί κεφαλαιακή ενίσχυση έως και 175,6 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο όμιλος ΕΤΕ προχώρησε στην υποβολή δημόσιας πρότασης στους κατόχους αμερικανικών μετοχών αποθετηρίου (ADS).

Πρόκειται για τίτλους αξίας 625 εκατ. δολαρίων. Κάθε ένας από αυτούς αντιπροσωπεύει μία προνομιούχο μετοχή της τράπεζας, μη σωρευτικού μερίσματος, α΄ σειράς, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ ανά μετοχή.

Η πρόταση της εθνικής αφορά το 90% των τίτλων που βρίσκονται σε κυκλοφορία, ήτοι 562,5 εκατ. δολάρια.

Στόχος τα 80 εκατ. ευρώ

Η τιμή που προσφέρει η τράπεζα ανέρχεται στο 50% της αξίας έκδοσης. Εάν η πρόταση έχει επιτυχία 100%, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της ΕΤΕ θα ενισχυθεί κατά 282 εκατ. δολάρια ή 175,7 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις γίνονται συνήθως δεκτές από το κοινό κατά 50% - 60%, ο στόχος που έχει τεθεί από τη διοίκηση της εθνικής είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση κατά τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ.

Η περίοδος της δημόσιας πρότασης ορίστηκε από τις 31/5 έως τις 28/6/2013, ενώ τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν στις 3 Ιουλίου.