A- A+
JP Morgan: Η Ελλάδα «παράγει» καλά νέα που δεν δείχνουν οι τηλεοράσεις
Η Ελλάδα έχει αρχίσει να παράγει καλά νέα, τα οποία δεν καταγράφονται στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ, σημειώνει η στρατηγική αναλύτρια για τις αγορές της JP Morgan Asset Management σε νέο της άρθρο.

Η Μαρία Πάολα Τόσι, σε άρθρο της στην εφημερίδα Financial Times, τονίζει μεταξύ άλλων ότι ο δείκτης μετοχών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είχε την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στον τελευταίο χρόνο, καθώς σχεδόν διπλασιάσθηκε από τον Μάιο του 2012, αναφέρει στην αρχή του άρθρου της η αναλύτρια.

«Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, βρίσκεται κοντά στο υψηλό διετίας. Ελληνικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να εκδώσουν ομόλογα στις αγορές κεφαλαίων. Η κυβέρνηση προβλέπει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό φέτος και την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014», σημειώνει η κ. Τόσι.

Ράλι ανάκαμψης

Σύμφωνα με την ίδια, αΑυτά έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο ράλι "ανάληψης κινδύνου" τους τελευταίους μήνες. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρίσκονται τώρα πολύ κάτω από το 10%».

Όπως αναφέρει, ο οίκος Standard & Poor's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στην κατηγορία B- με σταθερή προοπτική, ενώ είχε κατατάξει προηγουμένως τη χώρα στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Επιπλέον σημειώνει πως ο οικονομολόγος Γουίλεμ Μπούιτερ, ο οποίος είχε λανσάρει τον όρο "Grexit", δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, αν και είναι ακόμη πιθανή, δεν είναι πλέον στο βασικό του σενάριο».

Πρόβλημα η ανεργία

Η αρθρογράφος σημειώνει ότι είναι γεγονός πως η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη.

«Στο τέλος του 2012, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 24%, που σαφώς εμποδίζει την αποκατάσταση της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, το μέσο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος υποχώρησε 14% από το υψηλό επίπεδο του 2009. Το αποτέλεσμα αυτής της υποχώρησης, σε συνδυασμό με την ασθενή εγχώρια ζήτηση, ήταν μία συνεχής βελτίωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο 5% του ΑΕΠ από 16% που ήταν το 2009», αναφέρει η κ. Τόσι.

«Εάν το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξηθεί σύμφωνα ή περισσότερο από τις εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μηδενισθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια», καταλήγει η αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τους κινδύνους, που παραμένουν σημαντικοί, αλλά αυτό που προκύπτει είναι ότι μερικές φορές η πραγματικότητα είναι καλύτερη από αυτή που υπονοούν οι δραματικοί τίτλοι των ειδήσεων» καταλήγει η ίδια.

Berenberg: Ξεχάστε το Grexit

Η ελληνική οικονομία εμφανίζει τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, περιορίζοντας τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ, σύμφωνα με ένα νέο report από τους αναλυτές της Berenberg Bank.

«Το τρέχον καθεστώς οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα είναι συμβατό με το στάσιμο ΑΕΠ. Αυτό είναι ήδη μια τεράστια αλλαγή μετά από τρία χρόνια βαθιάς ύφεσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι η πρόσφατη βελτίωση στο κλίμα υποδηλώνει ότι η ελληνική οικονομία θα ξεκινήσει να βιώνει ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση, από το γ΄ τρίμηνο του 2013», σύμφωνα με τους αναλυτές της Berenberg.

Επίσης, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση συνασπισμού στην Αθήνα έχει κάνει μια αρκετά καλή δουλειά, και οι πιο ρεαλιστικές απαιτήσεις από την τρόικα των ξένων δανειστών έχουν βελτιώσει τις προοπτικές για την οικονομία.

Το ατού του τουρισμού

«Η απουσία αρνητικών πρωτοσέλιδων ενθαρρύνει τους τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη να επιστρέψουν στις ελληνικές παραλίες (ναι, τα ξενοδοχεία είναι τώρα φθηνότερα) και τους επενδυτές να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στα ελληνικά assets», δήλωσαν οι αναλυτές.

Προσθέτουν ακόμη ότι εάν συνεχιστούν οι τωρινές συνθήκες, η Ελλάδα σύντομα μπορεί να βιώσει μια ανάκαμψη (Greecovery).

«Ασφαλώς, θα μπορούσε επίσης να πάει στραβά. Αλλά εάν όλες οι πλευρές παραμείνουν στην πορεία, ένα Greecovery θα μπορούσε να αναπτυχθεί σύντομα. Εάν ακόμη και η Ελλάδα αναστρέψει, οι εκτιμήσεις παγκοσμίως για την ευρωζώνη μπορεί να βελτιωθούν μέχρι το τέλος του έτους» κατέληξαν οι αναλυτές της.