A- A+
Δεν χρειάζονται βεβαιώσεις για τόκους καταθέσεων οι πελάτες των 4 μεγαλύτερων τραπεζών
Απευθείας θα στείλουν οι τράπεζες Εθνική Alpha Bank, Εurobank Πειραιώς στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, τα στοιχεία για τους τόκους που εισέπραξαν οι πελάτες τους το 2012.

Τούτο επεσήμανε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο γενικός γραμματέας δημοσίων εσόδων Χάρης Θεοχάρης, επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες που μετέδωσε πριν λίγες ημέρες το Moneyonline.gr.

Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες των Εθνικής, Alpha Bank, Εurobank, Πειραιώς και των θυγατρικών τους δε χρειάζεται να μεταβούν στα υποκαταστήματα των τραπεζών για να παραλάβουν τη βεβαίωση επί των τόκων.

Σημειώνεται ότι το ίδιο ισχύει για όλες τις τράπεζες και τα δίκτυα που ανήκουν στους παραπάνω ομίλους: Emporiki Bank, FBBank, ATEBank, Τράπεζα Κύπρου, Ελληνική Τράπεζα, CPB, Millennium.

Συνδικαιούχοι και 250 ευρώ

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι θα δηλώνονται τόκοι μόνο άνω των 250 ευρώ, αν και αναγνώρισε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική εγκύκλιος.

Διευκρίνισε πάντως, ότι οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να προβούν σε ενδεχόμενες διορθώσεις ή να δηλωθούν διαφορετικά οι συνδικαιούχοι.

Συγκεκριμένα, οι τόκοι θα μπορούν να δηλώνονται από τον δικαιούχο στον οποίο «πραγματικά ανήκουν».

Η επιβάρυνση

Οι τόκοι θα προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογουμένου, ώστε να επιβληθεί η προβλεπόμενη έκτακτη εισφορά.

Ειδικότερα, φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 1% έως 4% επί του συνόλου του εισοδήματος:

  • 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ
  • 2% για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ
  • 3% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ
  • 4% για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω