A- A+
Μία από τα ίδια στα δάνεια τον Απρίλιο – Γιατί δεν αποτυπώνεται στα νούμερα η λειψανδρία της αγοράς
Οριακή μεταβολή στο -3,40% εμφάνισε τον Απρίλιο ο ετήσιος ρυθμός μείωσης της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, από -3,5% τον περασμένο μήνα. Τεχνική σταθεροποίηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 1.626 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 1.997 εκατ. ευρώ).

Και το ερώτημα που γεννάται είναι πως με τόση στενότητα που υπάρχει γενικώς στην αγορά και την αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν μέσω των δανείων χρήμα στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές, η ετήσια πτώση των υπολοίπων είναι τόσο μικρή.

Οι καθυστερήσεις

Η απάντηση στο ερώτημα «κρύβεται» στις αυξανόμενες καθυστερήσεις αποπληρωμής των μηνιαίων δόσεων από τους δανειολήπτες.

Όπως επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Νομισματική πολιτική, ο περιορισμός (ή ακόμη και αυτή η σταθεροποίηση) των ετήσιων ρυθμών μείωσης των διαφόρων κατηγοριών τραπεζικών χορηγήσεων το 2012 και στις αρχές του 2013 ενδέχεται να αντανακλά και έναν τεχνικό παράγοντα, το γεγονός δηλαδή ότι πληθαίνουν ολοένα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Συγκεκριμένα, η μη καταγραφή χρεολυσίων σε αυτά τα δάνεια διόγκωσε τεχνητά τις καθαρές ροές νέου τραπεζικού δανεισμού (καθώς η καθαρή ροή υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ των εκταμιεύσεων νέων δανείων και των καταγραφόμενων χρεολυσίων επί των υφιστάμενων δανείων).

Τεχνική βελτίωση

Αυτό είχε αποτέλεσμα οι αντίστοιχοι ετήσιοι ρυθμοί μεταβολής διαφόρων κατηγοριών τραπεζικής χρηματοδότησης να παρουσιαστούν τεχνητά λιγότερο αρνητικοί από ό,τι θα ήταν αν εξυπηρετούνταν όλα τα υφιστάμενα δάνεια.

Ένδειξη ότι αυτός ο παράγοντας ήταν ενεργός σε κάποιο βαθμό αποτελεί το γεγονός ότι οι ετήσιοι ρυθμοί μείωσης παρέμειναν σταθεροί ή περιορίστηκαν για συγκριτικά πιο παρατεταμένο διάστημα και σε μεγαλύτερο βαθμό στην περίπτωση των δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και στα καταναλωτικά δάνεια, όπου είναι γνωστό ότι το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Στην πραγματικότητα όμως, το γεγονός ότι πολλά υφιστάμενα δάνεια δεν εξυπηρετούνται περιορίζει τις δυνατότητες των τραπεζών να χορηγήσουν νέα χρηματοδότηση, καθώς τις αποστερεί από χρηματοδοτικούς πόρους (χρεολύσια) τους οποίους κανονικά θα ανακύκλωναν χορηγώντας νέα δάνεια προς τις σχετικά υγιέστερες επιχειρήσεις (και μεταξύ αυτών τις μονάδες μικρού και μεσαίου μεγέθους).

Τα στοιχεία Απριλίου

Από τα επιμέρους στοιχεία του Απριλίου για τα δάνεια προκύπτουν τα εξής:

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων έγινε περισσότερο αρνητικός και διαμορφώθηκε σε -3,0% από -2,8% τον περασμένο μήνα, ενώ η καθαρή ροή της χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 1.103 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 956 εκατ. ευρώ).

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 5 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 83 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της έγινε λιγότερο αρνητικός και διαμορφώθηκε στο -1,5% από -2,0% το Μάρτιο του 2013.

Αρνητική κατά 431 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, τον Απρίλιο του 2013 (Απρίλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 399 εκατ. ευρώ), και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,7% από -3,6% το Μάρτιο του 2013.