A- A+
Προσπάθεια να σταλούν απευθείας στις εφορίες τα στοιχεία για τους τόκους από καταθέσεις
Σε διαβουλεύσεις με τις διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αποσταλούν απευθείας στις εφορίες τα στοιχεία για τους τόκους από καταθέσεις των πελατών τους.

Ενώ το σύστημα TAXIS για την υποβολή των δηλώσεων έχει ανοίξει από την Παρασκευή 24/5 το απόγευμα, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη εκδώσει την εγκύκλιο που αφορά την υποβολή των στοιχείων για τους τόκους από καταθέσεις που εισπράχθηκαν το 2012.

Με βάση το αρχικό πλάνο του υπουργείου, οι φορολογούμενοι θα έπρεπε να σπεύσουν στα τραπεζικά υποκαταστήματα για να παραλάβουν μία βεβαίωση για τους τόκους που εισέπραξαν.

Απευθείας αποστολή

Σύμφωνα όμως με τελευταίες πληροφορίες, γίνεται από το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη μία προσπάθεια τα σχετικά στοιχεία να αποσταλλούν απευθείας από τις τράπεζες στις οικονομικές υπηρεσίες.

Με βάση τις ίδιες πηγές, το υπουργείο ελπίζει να εξασφαλίσει τα αρχεία τουλάχιστον από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, στις οποίες έχουν τις καταθέσεις τους οι περισσότεροι φορολογούμενοι.

Εν τω μεταξύ, υπό διευκρίνιση παραμένει και το ζήτημα των συνδικαιούχων σε έναν λογαριασμό. Σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του κ. Θεοχάρη, οι τόκοι θα δηλώνονται από τον δικαιούχο στον οποίο «πραγματικά ανήκουν».

Βέβαια όλα τα παραπάνω είναι υπ΄ ατμόν, μέχρι την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου.