A- A+
Πάνω από 10 δισ. ευρώ σε μετρητά φυλούσαν σε σεντούκια και θυρίδες οι Έλληνες λόγω εκλογών
Τη λύση της αποθησαύρισης των αποταμιεύσεών τους επέλεξε η πλειονότητα όσων απέσυραν λόγω των περυσινών εκλογών τις αποταμιεύσεις τους από το τραπεζικό σύστημα.

Οι σκηνές που εξελίσσονταν καθημερινά στα τραπεζικά υποκαταστήματα πριν από ακριβώς ένα χρόνο ήταν ενδεικτικές του κλίματος ανησυχίας στις τάξεις των αποταμιευτών για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

Από το τέλος Απριλίου έως και την Παρασκευή 15 Ιουνίου, την τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν από τις δεύτερες εκλογές, αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες περισσότρερα από 18 δισ. ευρώ.

Η αντιστροφή της τάσης

Αν και η διαρροή καταθέσεων, είχε αρχίσει από νωρίτερα μέσα στο χρόνο, κάνοντας τους τραπεζίτες να μιλούν για ένα «bank run σε slow motion», το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών καταγράφηκαν μετά την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, που ακολούθησε την εκλογική αναμέτρηση της 6ης Μαίου.

Τελικώς, η νέα τρικομματική κυβέρνηση κατάφερε μετά από μήνες να φέρει ξανά σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, διασφαλίζοντας την παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Η βελτίωση του κλίματος έδωσε το έναυσμα για την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα μετρητών που ήταν κατά κύριο λόγο κρυμμένα σε προσωπικές κρυψώνες ή σε θυρίδες.

Μαρτυρίες υπαλλήλων ότι κατατίθονταν από πελάτες χαρτονομίσματα λερωμένα με χώμα, μόνο αστικός μύθος δεν είναι.

Τα σεντούκια

Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζας της Ελλάδος με την έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2012 - 2013.

Σύμφωνα με αυτά, η επανεισροή καταθέσεων προήλθε κυρίως από την επιστροφή αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων. Οι καταθέσεις επαναπατρίστηκαν από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού με συγκριτικά βραδύτερο ρυθμό.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι συνολικά κατά την περίοδο Ιουλίου 2012-Φεβρουαρίου 2013 κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς τραπεζογραμμάτια ύψους περίπου 10 δισεκ. ευρώ.

Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων και νοικοκυριών που επαναπατρίστηκαν από τράπεζες του εξωτερικού σε εγχώριες τράπεζες ανήλθαν σε 3,7 δισεκ. ευρώ.

Εξάλλου, ο επαναπατρισμός του προϊόντος πώλησης άλλων χρηματοοικονομικών μέσων (ομολόγων, μετοχών, μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων) από το χαρτοφυλάκιο του εγχώριου ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό δεν είχε μεγάλη έκταση – περιορίστηκε σε περίπου 520 εκατ. ευρώ.

Το άθροισμα της αξίας των τραπεζογραμματίων που επανεισέρευσαν στις τράπεζες και του ύψους των καταθέσεων ή τοποθετήσεων σε άλλα χρηματοοικονομικά μέσα που επαναπατρίστηκαν από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού δεν αποκλίνει σημαντικά από το ύψος των εισροών καταθέσεων, οι οποίες καταγράφηκαν συνολικά κατά την υπό επισκόπηση περίοδο.