A- A+
Αύξηση του φόρου μέσω της εισφοράς αλληλεγγύης – Οι κρίσιμοι κωδικοί
Παγίδες για τους φορολογουμένους κρύβει η φετινή φορολογική δήλωση, λόγω της υποχρεωτικής αναγραφής όλων των εισοδημάτων ανεξαρτήτως πηγής. Πώς υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, φορολογούμενοι με εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ επιβαρύνονται με την εισφορά αλληλεγγύης που κυμαίνεται από 1% έως 4% επί του συνόλου του εισοδήματος:

  • 1% για εισοδήματα από 12.000 έως 20.000 ευρώ
  • 2% για εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ
  • 3% για εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ
  • 4% για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω

Το κόλπο της εφορίας

Φέτος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το σύνολο των εσόδων τους από μισθούς / συντάξεις, ελεύθερα επαγγέλματα, επιχειρηματικές αμοιβές, ενοίκια ή λοιπές δραστηριότητες, κινητές αξίες, όπως καταθετικά προϊόντα.

Με τον τρόπο αυτό θα προσδιοριστεί το συνολικό τους εισόδημα, επί του οποίου θα υπολογιστεί η έκτακτη εισφορά 1% - 4%.

Το νέο στοιχείο είναι ότι φέτος θα δηλωθούν υποχρεωτικά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια, REPOS, κέρδη από μερίσματα, πολυτεκνικά επιδόματα κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εισοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν στους κωδικούς 659-660 όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους καθώς και τα ποσά που απαλλάσσονται από το φόρο.

Οι αποδείξεις

Το γεγονός αυτό επηρεάζει και το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρωθούν.

Το 25% των αποδείξεων υπολογίζεται επί του συνόλου όλων των εισοδημάτων που υποχρεώνονται οι φορολογούμενοι να δηλώσουν φέτος.

Όσοι δεν μαζέψουν το 25% θα πληρώσουν φόρο 10% επί του ποσού που έμεινε ακάλυπτο. Το ανώτατο όριο των απαιτούμενων αποδείξεων είναι 15.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε εισόδημα 60.000 ευρώ.

Τόκοι καταθέσεων

Με στόχο να μην ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι πρέπει να μεταβούν στις τράπεζες για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για τους τόκους που εισέπραξαν, θα θεσπιστεί όριο για τη δήλωσή τους στα 250 ευρώ.

Πρόκειται για ένα χαμηλό όριο, καθώς χρειάζονται μόλις 10.000 ευρώ καταθέσεων με επιτόκιο 2,50% για να έχει κάποιος εισόδημα από καταθέσεις αυτού του ύψους.

Οι φορολογούμενοι βρίσκονται εν αναμονή σχετικής εγκυκλίου, μέσω της οποίας θα δίνονται αναλυτικές πληροφορίες για το πώς θα δηλώνονται οι τόκοι.

Χαράτσι στα Φ/Β

Η έκτακτη εισφορά αφορά και τα έσοδα από φωτοβολταϊκά, καθώς είναι υποχρεωτική η αναγραφή των κερδών φυσικών προσώπων και πολύ μικρών επιχειρήσεων, από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλο προμηθευτή.

Αυτό σημαίνει ότι εισφορά κινδυνεύουν να πληρώσουν και όσοι έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη, που αφορά οικιακά συστήματα.

Τα κέρδη αυτά θα προστεθούν στα συνολικά εισοδήματα, τα οποία εάν ξεπεράσουν τις 12.000 ευρώ θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά.

Νέοι άνω των 18

Εξάλλου, από φέτος είναι υποχρεωτική η κατάθεση δήλωσης για όλους τους νέους άνω των 18 ετών που δεν είναι προστατευόμενα μέλη, ακόμη και αν έχουν μηδενικά εισοδήματα.

Η εφορία θα υπολογίσει φόρο με βάση το ατομικό ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που ανέρχεται σε 3.000 ευρώ και τα υπόλοιπα τεκμήρια αν υπάρχουν.

Εάν το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα δεν ξεπερνάει τα 9.000 ευρώ που είναι το αφορολόγητο όριο για το 2012 για τους νέους ηλικίας έως 30 ετών, τότε θα απαλλαγούν από την φορολογία υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα προσκομίσουν αποδείξεις ίσες με το 25% του δηλωθέντος εισοδήματος.

Σε διαφορετική περίπτωση θα τους επιβληθεί ποινή 10% για το ποσό των αποδείξεων που λείπει.

Στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φορολογική επιβάρυνση βρίσκονται οι νέοι που είχαν στην κατοχή τους αυτοκίνητο ή ακίνητο, καθώς ανεξάρτητα αν θα δηλώσουν εισόδημα θα φορολογηθούν με βάση το ποσό που προκύπτει από τα τεκμήρια διαβίωσης.