A- A+
ΕΚΠΟΙΖΩ: Προσοχή στους επιτήδειους που υπόσχονται ρύθμιση των τραπεζικών χρεών
Την προσοχή των δανειοληπτών στους επιτήδειους που υπόσχονται τακτοποίηση των τραπεζικών χρεών, εφιστά η Ενωση Καταναλωτών- Η Ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ). Τι καταγγελίες έχει δεχθεί.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η Ένωση έχει δεχθεί δεκάδες καταγγελίες καταναλωτών για γραφεία συμβούλων, που, χωρίς καμία νομιμοποίηση, ζητούν υπέρογκα χρηματικά ποσά για «διαμεσολάβηση» σε εξωδικαστικές ρυθμίσεις και παροχή συμβουλών, σε σχέση με τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών.

Λαμβάνοντας υπόψη τα κρούσματα αυτά, η ΕΚΠΟΙΖΩ σε ανακοίνωσή της καλεί τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή να ασκήσει ελέγχους και να επιβάλει κυρώσεις σε όσους εκμεταλλεύονται τον Ν. 3869/2010, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη.

Επιπλέον καλεί τους δανειολήπτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με όσες διαφημίσεις αναφέρονται σε «διαμεσολαβητές» δανείων, εξωδικαστικού συμβιβασμού κτλ. και να εμπιστεύονται μόνο τους φορείς, που έχει ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην ιστοσελίδα της.

Οι καταγγελίες

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η ΕΚΠΟΙΖΩ, καταγγέλλεται ότι τα γραφεία αυτά καλούν στην τύχη από τον τηλεφωνικό κατάλογο και ρωτούν, αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο ή γνωστός, που έχει χρέη σε τράπεζες.

«Προκειμένου να προσελκύσουν τα υποψήφια "θύματά" τους, υπόσχονται εγγυημένα αποτελέσματα, γενναίες διαγραφές χρεών, παρέχοντας αμφίβολης ποιότητας νομικές υπηρεσίες» αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ.

«Σύμφωνα με τον Ν. 3869/2010, η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, των Ενώσεων Καταναλωτών- φορέων, που έχουν πιστοποιηθεί και αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, καθώς και των δικηγόρων.