A- A+
Πότε θα δηλώνονται οι τόκοι από καταθέσεις στην εφορία - Άνοιξε το TAXIS (upd)
Όριο στα 250 ευρώ θέτει σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών για τη δήλωση από τους φορολογουμένους των εσόδων που είχαν κατά την περυσινή χρονιά από τόκους τραπεζικών καταθέσεων.

Οι σχετικές εγκύκλιοι που αναμένονταν στη δημοσιότητα την Παρασκευή, τελικώς θα δοθούν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε αυτές θα περιλαμβάνονται οι αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων των όρων του «παιχνιδιού» για τους τόκους που αποκτήθηκαν από καταθέσεις την περυσινή χρονιά.

Την Παρασκευή το απόγευμα άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα TAXIS, μέσω του οποίου θα πρέπει να υποβληθούν από φέτος υποχρεωτικά οι δηλώσεις όλων των φορολογουμένων.

Μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, διαπιστωμένης από τον έφορο αδυναμίας ηλεκτρονικής υποβολής, θα δίνεται η δυνατότητα χειρόγραφης δήλωσης.

Τα όρια για καταθέσεις

Με στόχο να μην ταλαιπωρηθούν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι πρέπει να μεταβούν στις τράπεζες για να λάβουν τη σχετική βεβαίωση για τους τόκους που εισέπραξαν, θα θεσπιστεί όριο για τη δήλωσή τους στα 250 ευρώ.

Πρόκειται για ένα χαμηλό όριο, καθώς χρειάζονται μόλις 10.000 ευρώ καταθέσεων με επιτόκιο 2,50% για να έχει κάποιος εισόδημα από καταθέσεις αυτού του ύψους.

Τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων, όπως ομόλογα, repos, αμοιβαία κεφάλαια, κέρδη από μερίσματα καθώς και αμοιβές μελών των διοικητικών συμβουλίων εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012 θα αναγραφούν σε χωριστό κωδικό (659-660) της φορολογικής δήλωσης.

Εισφορά αλληλεγγύης

Ο κωδικός αυτός υπήρχε και στο περυσινό έντυπο αλλά φέτος η συμπλήρωση του γίνεται υποχρεωτική.

Τα έσοδα από τόκους θα προστίθενται στις λοιπές πηγές εισοδημάτων του φορολογούμενου, προκειμένου να υπολογιστεί η εισφορά αλληλλεγγύης, η οποία διαμορφώνεται από 1% έως 4%.

Για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς θα αφαιρούνται από τα έσοδα το ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς επί των αποδοχών τους, το οποίο θα δηλώνεται σε διαφορετικό κωδικό.

Ως εκ τούτου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση του σχετικού κωδικού, ώστε να μειώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο την επιβάρυνσή τους από την εισφορά.