A- A+
Ευ. Βενιζέλος: Αυτά θα παθαίναμε αν βγαίναμε από το ευρώ
Τις συνέπειες μίας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας μας από το ευρώ περιέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοσταθμό της Deutsche Welle.

Ερωτηθείς για τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα λόγω των υποτιμήσεων στις οποίες μπορεί να προχωρήσει η εκάστοτε κυβέρνηση, αποφεύγοντας τις συνεχείς περικοπές στους μισθούς, ο κ. Βενιζέλος ήταν κατηγορηματικός.

«Αυτή ήταν η επιχειρηματολογία του μακαρίτη Σπύρου Μαρκεζίνη το 1953 όταν έκανε τη μεγάλη υποτίμηση της δραχμής και πήγε το δολάριο από 15.000 παλιές δραχμές, 15 δραχμές καινούργιες, στις 30.000 στις 30 δραχμές καινούργιες, και πράγματι η χώρα άντεξε σε αυτή την ισοτιμία αρκετά χρόνια» σημειώσε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε ότι «αυτά έχουν σημασία για χώρες που έχουν μεγάλο βιομηχανικό τομέα, έχουν εξαγωγές με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το χαμηλό εργατικό κόστος. Εμείς δεν θέλουμε μια τέτοια Ελλάδα, μια Ελλάδα με φτηνή εργασία η οποία να μπορεί να ανταγωνιστεί τις χώρες της Ασίας ή τις άλλες χώρες της παλιάς Ανατολικής Ευρώπης».

Το πλάνο Β

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εμείς θέλουμε μια Ελλάδα η οποία να μείνει σταθερά στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. «Πρέπει να σκεφτόμαστε πάντα ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση είναι μια χώρα μέσα στις 30 μεγαλύτερες από πλευράς οικονομίας του κόσμου, παρ’ ότι έχουμε ένα πληθυσμό μόλις 10 εκ. ανθρώπων. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» εξήγησε σχετικά.

Και κατέληξε σημειώνοντάς ότι «εάν θέλουμε να είμαστε ένα νομισματικό ''καρυδότσουφλο'', αν θέλουμε να έχουμε τη μία υποτίμηση μετά την άλλη, αν θέλουμε να μιλήσουμε για μια υποτίμηση της τάξεως του 80%, γιατί γι’ αυτό θα μιλούσαμε, τότε μπορούμε να σκεφτούμε το λεγόμενο ''Πλάνο Β''. Πλάνο Β δεν υπήρχε και δεν υπάρχει, είναι καταστροφικό, είναι η ζούγκλα για την κοινωνία και την οικονομία».