A- A+
Ξεκίνησαν οι κατασχέσεις εφάπαξ από συνταξιούχους με χρέη προς το δημόσιο
«Κουτσουρεμένο» θα λαμβάνουν το εφάπαξ βοήθημά τους από εδώ και πέρα όσοι βγαίνουν στη σύνταξη και διατηρούν οφειλές προς το δημόσιο. Πώς γίνεται η κατάσχεση ακόμη και σε ρυθμισμένα χρέη.

Η παρακράτηση γίνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία, κατ΄ εντολήν του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να πληρωθούν τα χρέη στα κρατικά ταμεία.

Δεν ήταν λίγοι οι φορολογούμενοι τους τελευταίους μήνες που βγήκαν στη σύνταξη και διαπίστωσαν ότι από το εφάπαξ τους παρακρατήθηκε ποσό αντιστοιχούσε στο ύψος της οφειλής τους.

Κατάσχεση και στις ρυθμίσεις

Η έκπληξη ήταν ακόμη μεγαλύτεροι για όσους εισέπραξαν μειωμένο εφάπαξ, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγουμένως ρυθμίσει τα χρέη τους με σχετικό διακανονισμό, στον οποίο ήταν συνεπείς.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το «κούρεμα» του εφάπαξ επιτρέπεται να γίνει ακόμη και στα ρυθμισμένα χρέη, προκειμένου να εισπραχθεί από το δημόσιο το σύνολο της οφειλής.

Σημειώνεται ότι τα Ταμεία προχωρούν στην κατάσχεση μετά την παραλαβή σχετικών ειδοποιητηρίων – κατασχετηρίων εις χείρας τρίτων από τις εφορίες.