XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
Euroworld: Ταξίδια με 5% Επιστροφή με κάρτες Eurobank
e-fresh σούπερ μάρκετ: Δωρεάν παράδοση έως τις 11 το βράδυ
Alpha Bonus: Κινητά με δώρο έως 80.000 πόντους
Eurobank: Όφελος 5% στα φαρμακεία Pharma Plus
INTERAMERICAN: Νέα προϊόντα για αγροτικά οχήματα
Alpha Bank Mastercard: Κλήρωση για ταξίδι στη Ν. Υόρκη
Olympic Air: 300.000 θέσεις από €19 για Ελλάδα
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Συμβουλές - Ειδήσεις
Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών στο ΥΠΟΙΚ - Ο νέος Μεγάλος Αδελφός των πολιτών
Τελευταία ενημέρωση: 21/05/2013 10:35

Στη δημιουργία Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, στο οποίο θα αποθηκεύονται τα τραπεζικά δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων, προχωρεί με νέο νομοσχέδιο το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», μέσα στους επόμενους μήνες οι φορολογικές Αρχές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν με το πάτημα ενός κουμπιού το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων ελευθέρων επαγγελματιών, εταιρειών, μισθωτών, συνταξιούχων, αλλά και κάθε είδους νομικής οντότητας, χωρίς να απαιτείται δικαστική εντολή ή άλλες ειδικές διαδικασίες.

Το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών, το όποιο θα αποτελέσει τον βασικό κορμό του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, θα εξελιχθεί σε εργαλείο διεξαγωγής φορολογικών διασταυρώσεων, καθώς μέσα από απλές συγκρίσεις των δηλωθέντων εσόδων με τις καταθέσεις, όσο και από τη σύγκριση των καταθέσεων μεταξύ διαφορετικών χρονικών περιόδων οι Αρχές θα είναι σε θέση να εντοπίζουν υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Δημιουργία σε δύο φάσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη Λογιστική Τυποποίηση και τον Ελεγχο θα περιλαμβάνεται διάταξη που θα προβλέπει αφενός την κατάρτιση του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, αφετέρου τον τρόπο που αυτό θα εμπλουτιστεί με τα στοιχεία που θα χορηγούν οι τράπεζες.

Το Μητρώο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση - η οποία θα περιγράφεται αναλυτικά στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο - θα δημιουργηθεί ειδική βάση δεδομένων (ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ανταλλαγή στοιχείων) στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων στην οποία θα καταχωρίζονται τα τραπεζικά δεδομένα προσώπων που ελέγχονται για έκνομες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, έπειτα από αίτημα των ελεγκτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, και χωρίς να απαιτείται δικαστική συνδρομή, οι τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες μέσω της πλατφόρμας να κοινοποιούν σε καθορισμένο διάστημα (εκτιμάται εντός δύο εργάσιμων ημερών) τα στοιχεία καταθετών που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες. Η υποχρέωση κοινοποίησης στοιχείων θα αφορά όλες τις νομικές οντότητες.

Ετσι, οι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο υπάλληλοι (πιστοποιημένοι λήπτες πληροφοριών) θα αποκτούν πρόσβαση στους λογαριασμούς φορολογουμένων (εταιρειών, οργανισμών, ιδρυμάτων, επιτηδευματιών, μισθωτών και συνταξιούχων) που ελέγχονται ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφθορά, παράνομο πλουτισμό, διακίνηση ναρκωτικών κ.ά.

Τα πάντα στο σύστημα

Σε δεύτερη φάση στο Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών θα περιέλθουν όλα τα στοιχεία των εν Ελλάδι καταθετών.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν μάλιστα η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων να διαθέτει έως το τέλος του χρόνου όλα τα στοιχεία για τις καταθέσεις και τις κινήσεις καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διάταξη που θα εμπεριέχεται στον νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ο οποίος θα κατατεθεί τον Ιούνιο στη Βουλή στο πλαίσιο του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, θα προβλέπει την υποχρέωση των τραπεζών μία φορά τον χρόνο να γνωστοποιούν στη ΓΓΠΣ τα στοιχεία των καταθέσεων φυσικών και νομικών προσώπων.

Μάλιστα, εκτός από τις τραπεζικές καταθέσεις τα πιστωτικά ιδρύματα θα χορηγούν στοιχεία για μερίδες σε αμοιβαία κεφάλαια και επενδύσεις σε ομόλογα.

Στοιχεία από το 2002

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε πρώτη φάση οι τράπεζες θα κοινοποιούν προς τη ΓΓΠΣ στοιχεία όπως ο αριθμός του λογαριασμού, η ημερομηνία ανοίγματός του, τα στοιχεία των κατόχων και των λοιπών συνδικαιούχων, οι κινήσεις (καταθέσεις και οι αναλήψεις), αλλά και η ημερομηνία κλεισίματος του λογαριασμού.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν ανά περίπτωση πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχομένων από το 2002 και μετά, αν και διαθέσιμα αναλυτικά στοιχεία για αναλήψεις και καταθέσεις θα είναι διαθέσιμα από το 2008 και μετά.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών θα τροφοδοτείται με στοιχεία καθημερινά μόνον για τους φορολογουμένους που ελέγχονται από τις φορολογικές Αρχές ως εμπλεκόμενοι σε έκνομες ενέργειες.

Για όλους τους άλλους φορολογουμένους, νομικά και φυσικά πρόσωπα, το Μητρώο θα ενημερώνεται μία φορά τον χρόνο και, το πιθανότερο, στο τέλος κάθε φορολογικής χρήσης. Τόσο το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής όσο και η τεχνική έκθεση για το σύστημα θα αποσαφηνισθούν με υπουργικές αποφάσεις στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης

* Κατάσχεση καταθέσεων από την εφορία εντός 10 ημέρων για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Προθεσμιακές: Η βουτιά στις καταθέσεις ξεκίνησε από τη Eurobank - Και έπεται συνέχεια 15/09/2019 09:53
Έρχονται μηδενικά επιτόκια σε όλες τις καταθέσεις και χρεώσεις τήρησης λογαριασμών 10/09/2019 07:55
Επιτόκια έως 2,05% με τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου των τραπεζών - Όλα τα στοιχήματα 09/09/2019 13:01
Καμπάνα 110.000 ευρώ σε τράπεζα που δέσμευε χρήματα από ακατάσχετους λογαριασμούς 07/09/2019 12:21
Σήμα νέων μειώσεων στα επιτόκια προθεσμίας - Κούρεμα σε διάρκειες 5 μηνών και άνω από Πειραιώς 03/09/2019 08:55
Παρελθόν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής τα capital controls - Άλλαξαν τα συστήματα των τραπεζών 01/09/2019 15:00
Ξεκινούν καμπάνιες με προνομιακά επιτόκια για την επιστροφή των καταθέσεων του εξωτερικού 30/08/2019 08:52
Καταθέσεις: Εισροές 3,66 δισ. ευρώ σε 2 μήνες μετά την κατάρρευση ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές 28/08/2019 14:52
Τι θα μπορούμε να κάνουμε από την 1η Σεπτεμβρίου με την άρση των capital contols 27/08/2019 08:18
Χωρίς capital controls από την 1η Σεπτεμβρίου - Ανακοινώθηκε στη Βουλή 26/08/2019 12:32
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
Εξοφλήστε τα χρέη των καρτών σας άτοκα! 06/12/2009 17:39
GENIKI Bank: Προνομιακό καταναλωτικό δάνειο για φοιτητές 06/12/2009 13:51
Στο 8,75% το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών της Τράπεζας Πειραιώς 06/12/2009 17:40
Πώς να λάβετε προκαταβολικά μελλοντικούς μισθούς 06/12/2009 12:29
FBBank: Στο 2% το επιτόκιο του λογαριασμού υπό προειδοποίηση 06/12/2009 12:56