XΑυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies από το Google για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας.
Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies. Μάθε περισσότερα OK
 
 
 
Νέα προϊόντα
Public: Tablets & Laptop με 20% όφελος με κάρτες Eurobank
yellow: Οικιακές συσκευές με κέρδος 20% στη Media Markt
Mastercard: Φθινοπωρινές κληρώσεις για τους κατόχους καρτών της
Aegean Airlines: Πτήσεις για Μάλτα με έκπτωση ως 40%
Euroworld: Ταξίδια με 5% Επιστροφή με κάρτες Eurobank
e-fresh σούπερ μάρκετ: Δωρεάν παράδοση έως τις 11 το βράδυ
Alpha Bonus: Κινητά με δώρο έως 80.000 πόντους
 
Δείτε όλα τα νέα προϊόντα
Εργαλεία Υπολογισμού
Newsletter
Εγγραφείτε στο site για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα προϊόντα των τραπεζών και να μένετε ενημερωμένοι για ευκαιρίες που υπάρχουν στον τραπεζικό κλάδο πατώντας εδώ

Image Map

Συμβουλές - Ειδήσεις
Ερχεται νέος νόμος για υπερχρεωμένους δανειολήπτες - Προς τυποποίηση των ρυθμίσεων
Τελευταία ενημέρωση: 20/05/2013 23:13

Στην τυποποίηση των διαδικασιών ρύθμισης προβληματικών δανείων, με στόχο την ταχύτερη εξεύρεση μίας αποτελεσματικής λύσης αναχρηματοδότησης, θα προχωρήσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση.

Η τρόικα βλέποντας την αύξηση των επισφαλών δανειών σε ιστορικά υψηλά επίπεδα αναζητά τρόπους για την αντιμετώπιση του φαινομένου, με τις λιγότερες δυνατές κεφαλαιακές απώλειες για τις τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει έως και τα τέλη Αυγούστου ένα σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων που βρίσκονται σε καθυστέρηση.

Το πλάνο αυτό θα προβλέπει έτοιμες λύσεις που θα εφαρμόζονται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του δανειολήπτη που αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην αποπληρωμή των δόσεών του.

Διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), μετά την αποδοχή από την τρόικα του σχεδίου διευκόλυνσης των «ενήμερων και ενυπόθηκων δανείων» και για όσο αναμένεται η έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε το νομοθετικό κείμενο να πάει για ψήφιση στη Βουλή, το υπουργείο Ανάπτυξης αναζητεί τρόπους διευκόλυνσης και των δανειοληπτών που δεν δικαιούνται να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση, αλλά ούτε στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ν.3869/2010), επιδιώκοντας τη θέσπιση ενός ενιαίου κώδικα αντιμετώπισης των δανειοληπτών.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη διαμόρφωση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου, που θα συμβάλλει στην άμβλυνση του φαινομένου της υπερχρέωσης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ δανειστών και δανειζόμενων, το οποίο θα προάγει τη διαδικασία εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.

Νέος κώδικας

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας επιδιώκει να «θεσπίσει» έναν κοινό τραπεζικό κώδικα που θα διέπει τη ρύθμιση των δανείων.

Συγκεκριμένα, θα επιδιωχθεί να «τυποποιηθεί» για όλες τις τράπεζες η διαδικασία αξιολόγησης του δανειολήπτη, να εισαχθεί μια ενιαία λίστα εργαλείων αναδιάρθρωσης, ενώ την ίδια στιγμή θα παράσχονται δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους δανειολήπτες, μέσω των φορέων υποστήριξής τους, όπως για παράδειγμα οι καταναλωτικές οργανώσεις, ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ.ο.κ. 

Όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, η διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου επίλυσης των διαφορών μεταξύ πιστωτών και δανειζόμενων θεωρείται επιβεβλημένη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη δημιουργία μιας άλλης κουλτούρας στα πιστωτικά δρώμενα της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τα ενήμερα και τα ενυπόθηκα δάνεια, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα πρέπει να γίνει νόμος του κράτους έως τα τέλη Ιουνίου.

Η ρύθμιση για τα ενήμερα

Με βάση το σχέδιο που έχει αποσταλεί για τα ενήμερα ενυπόθηκα δάνεια στην ΕΚΤ, δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση θα έχουν οι εξής κατηγορίες δανειοληπτών:

  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
  • Όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας
  • Άνεργοι 
  • Ευπαθείς ομάδες (πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή μόνιμη αναπηρία, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι)

Τα κριτήρια

Οι παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών θα πρέπει να πληρούν όλα τα ακόλουθα κριτήρια:

1) Όικογενειακό Εισόδημα

Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ, αφαιρουμένων φόρων και εισφορών, ενώ θα πρέπει να έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως σήμερα.

Για τους βαριά πάσχοντες, τους ανάπηρους, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, το εισοδηματικό όριο ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ (καθαρό εισόδημα).

2) Περιουσιακή Κατάσταση

Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των τραπεζικών του καταθέσεων θα πρέπει να ανέρχεται έως τις 10.000 ευρώ.

3) Υπόλοιπο Δανείου

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 150.000 ευρώ, ενώ το στεγαστικό θα πρέπει να αφορά μόνο πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα μπορούν να εντάσσονται στη ρύθμιση, η οποία προβλέπει τα εξής:

1. Παρέχεται περίοδος χάριτος 48 μηνών.

2. Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού.

3. Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.

4. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ’ ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για τον δανειολήπτη.

5. Για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.

Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα έξι μηνών εντός της περιόδου χάριτος.

Η ακτινογραφία της συμφωνίας

Επιστροφή
blog comments powered by Disqus
Διαβάστε επίσης
Πλησιάζουν τις 20.000 οι αιτήσεις για την προστασία της α΄ κατοικίας - Οι όροι για τη ρύθμιση 17/09/2019 11:46
Και μέσω τραπεζών αιτήσεις για προστασία α΄ κατοικίας - Ένα γραφείο σε κάθε μονάδα 07/09/2019 11:49
Επιστολές σε 35.000 δανειολήπτες αποστέλει η Eurobank για ένταξη στο νέο Ν. Κατσέλη 28/08/2019 09:54
Με επιδότηση της μηνιαίας δόσης κατά 40% και 50% οι δύο πρώτες ρυθμίσεις του νέου Ν. Κατσέλη 24/08/2019 07:11
Μόλις μία αίτηση την εβδομάδα κατατίθεται έως τώρα για προστασία της α΄ κατοικίας 04/08/2019 14:21
Alpha Bank: Παγώνει για 1 χρόνο όλες τις πληρωμές δανείων στους πληγέντες της Β. Ελλάδας 13/07/2019 11:15
Αίτηση από 2.500 οφειλέτες στην πρεμιέρα της πλατφόρμας για τα κόκκινα στεγαστικά 01/07/2019 10:54
Ποιος θα αποφασίζει πλέον για τις ρυθμίσεις στεγαστικών μετά το deal Eurobank - PIMCO 27/06/2019 08:49
Ανοίγει την 1η Ιουλίου η πλατφόρμα αιτήσεων για τα κόκκινα στεγαστικά - Όσα πρέπει να ξέρετε 25/06/2019 09:11
Αλλάζουν όλα για όσους χρωστούν σε Τρ. Πειραιώς και Eurobank και είναι κόκκινοι 05/06/2019 05:12
Μπορεί να σας ενδιαφέρει
FBBank: Στο 2% το επιτόκιο του λογαριασμού υπό προειδοποίηση 06/12/2009 12:56
Νέα επενδυτικό προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου από την HSBC 06/12/2009 12:58
Επενδύστε με ασφάλεια στον κόσμο των Sports με την HSBC 06/12/2009 12:59
Ηλεκτρονική ενημέρωση στους πελάτες της προσφέρει η Eurobank  06/12/2009 17:56
Πιστοποίηση ασφαλείας για την Τράπεζα Πειραιώς 15/12/2009 09:55