A- A+
Κατάσχεση καταθέσεων από την εφορία εντός 10 ημέρων για την είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο
Επιταχύνει τις διαδικασίες είσπραξης οφειλών προς το δημόσιο το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας «χέρι» στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Μέσα σε 10 ημέρες οι καταθέσεις θα γίνονται «καπνός».

Σύμφωνα με έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο προϊστάμενος κάθε Δ.Ο.Υ. έχει την υποχρέωση να επιδιώξει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα προβλεπόμενα από τον νόμο αναγκαστικά, ποινικά και λοιπά μέτρα.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η επιβολή κατάσχεσης στα χέρια τρίτων, συμπεριλαμβανομένων και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, και με βάση το νέο Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, το δημόσιο 10 ημέρες αφού λάβει ενημέρωση για τα υπόλοιπα των λογαριασμών από τις τράπεζες, θα λαμβάνει το ποσό που αντιστοιχεί στις οφειλές του καταθέτη.

Αυτό θα γίνεται αυτόματα, χωρίς την τήρηση άλλης ειδικής διαδικασίας και θα μπορεί να αφορά μισθούς, συντάξεις ή ενοίκια που εισπράττει ο οφειλέτης, μέχρι του ακατάσχετου ορίου που ανέρχεται στα 1.000 ευρώ.

Εμφαση στους μεγαλοοφειλέτες

Το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο ενίσχυσης και εντατικοποίησης του εισπρακτικού μηχανισμού, δίνει συνεχώς οδηγίες στους προϊσταμένους των ΔΟΥ για την εύρεση περιουσιακών στοιχείων και τη λήψη όλων των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, με ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους οφειλέτες.

Για τη διαχείριση των μεγάλων οφειλετών συστάθηκε η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, αρμόδια για την επιδίωξη είσπραξης ιδιαίτερα σημαντικού ύψους οφειλών σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τους στόχους του μνημονίου, φέτος θα πρέπει να εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές και το 24,5% των «φρέσκων» οφειλών, αυτών δηλαδή που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την αρχή του έτους.

Τα παλαιά χρέη ανέρχονται σε 55,1 δισ. ευρώ, ενώ οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αγγίζουν τα 2,2 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους.