A- A+
Καλά νέα από παντού για Ελλάδα: Σε υψηλό 40 μηνών το κλίμα - Σε χαμηλό 2,5 ετών τα spreads
Μπαράζ θετικών ειδήσεων έχουμε τις τελευταίες ημέρες για την ελληνική οικονομία, γεγονός που επιδρά καταλυτικά για την ανάκαμψη των ομολόγων και τη μείωση των spreads. Αναβάθμιση από Fitch.

Την Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από CCC σε B-.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του οίκου, πρόκειται για μία απόφαση που αντανακλά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, σε μία περίοδο που η εσωτερική υποτίμηση έχει επιτέλους αρχίσει να αποδίδει.

Όπως τονίζουν σχετικά παρά τη μεγάλη ύφεση και τη μείωση της απασχόλησης, η διαγραφή του δημόσιου χρέους και η παράταση που εξασφαλίστηκε για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των δείκτη οικονομικού κλίματος σε υψηλό τριών ετών και τη μείωση του κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Το οικονομικό κλίμα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οικονομικό κλίμα στη χώρα μας βρέθηκε τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 μηνών, υπερβαίνοντας μάλιστα τον αντίστοιχο δείκτη της Ευρωζώνης (διαμορφώθηκε στο 89,2 σε σχέση με 88,6 του μέσου όρου των 17 χωρών του ευρώ).

Ανά κλάδο, παρατηρείται βελτίωση στην Ελλάδα στον τομέα της βιομηχανίας (από το -11,6 το Μάρτιο στο -11,1 τον Απρίλιο) και των κατασκευών (από το -46,4 στο -39,4).

Στον αντίποδα, επιδείνωση καταγράφεται στις υπηρεσίες (από το -22,4 στο -22,7), την κατανάλωση (από το -71,2 στο -71,8) και στο λιανικό εμπόριο (από το -25,9 στο -26,7).

Πτώση στα spreads

Στο υψηλότερο επίπεδο από την ημέρα κυκλοφορίας τους διαμορφώθηκε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου, σκαρφαλώνοντας την Τρίτη πάνω από το 60% της ονομαστικής του αξίας.

Ως αποτέλεσμα, το spread σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό υποχώρησε κάτω από τις 790 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του ελληνικού τίτλου βρέθηκε την Τετάρτη το πρωί ακόμη και κάτω από 9%, κάτι που είχε να συμβεί από τον Οκτώβριο του 2009.

Αντίστοιχη υποχώρηση εμφάνισαν και οι λοιπές εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων έχουν πέσει πλέον κάτω από το 10%.

WSJ: Επιστροφή στις αγορές

«Πριν από ένα μόλις χρόνο η Ελλάδα ήταν ένα τοξικό μέρος για τους επενδυτές.Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είχε εξαφανίσει περισσότερα από 100 δισ. ευρώ σε κυβερνητικά ομόλογα, το χρηματιστήριο είχε υποχωρήσει στο ένα δέκατο των επιπέδων του 2007 και η χώρα όδευε σε εκλογές».

Με τον παραπάνω πρόλογο ξεκινά δημοσίευμα της Wall Street Journal που αναφέρεται στην επιστροφή των επενδυτών στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Και συνεχίζει ως εξής:

«Οι τελευταίοι μήνες σχετικής ηρεμίας στην Ευρώπη – και η πίεση να βρεθούν ικανοποιητικές αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων – οδήγησαν τους επενδυτές να ξανακοιτάξουν την Ελλάδα.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει καταγράψει ράλι άνω του 80% τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ τα ελληνικά ομόλογα επανήλθαν στο προσκήνιο.

Το τελευταίο σημάδι: τα hedge funds και οι ιδιωτικές τράπεζες αναζητούν ομόλογα που έχουν εκδώσει ελληνικές εταιρείες οι οποίες επιστρέφουν στις αγορές σε αυξανόμενους αριθμούς».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μεταξύ των αγοραστών είναι οι York Capital Management, Dromeus Capital, LNG Capital και CQS LLP. Ταυτόχρονα η Third Point LLC του Daniel Loeb ξεκινά ένα hedge fund το οποίο θα εστιάζει σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.

Σήμα από Μέρκελ

Οι «ταύροι» για την Ελλάδα, σημειώνει η WSJ, δηλώνουν ότι η απειλή εξόδου της χώρας από το ευρώ έχει σχεδόν εξαφανιστεί, ενώ η τεράστια υποχώρηση των τιμών κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει δημιουργήσει πληθώρα αγοραστικών ευκαιριών.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι την Πέμπτη η Fitch Ratings αναβάθμισε την Ελλάδα κατά μία βαθμίδα σε B-, επισημαίνοντας ότι ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ έχει υποχωρήσει.

«Είμαστε ενεργοί στην Ελλάδα από την επίσκεψη της Angela Merkel στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2012. Ήταν ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης για το σχέδιο του ευρώ», δηλώνει ο Michael Hintze, διευθύνων σύμβουλος και credit specialist της CQS στο Λονδίνο η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 12 δισ. δολαρίων.