A- A+
Reuters: Η Ελλάδα η πρώτη χώρα στην ιστορία του ΔΝΤ που θα το «φεσώσει»
Για αυξημένη πιθανότητα η Ελλάδα να γίνει η πρώτη χώρα που το χρέος της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα κουρευτεί, κάνει λόγο το International Financing Review (IFR) της Thomson Reuters.

Εάν επαληθευτεί αυτή η πρόβλεψη, θα τεθεί σε αμφισβήτηση για πρώτη φορά το καθεστώς του προτιμητέου πιστωτή που χαρακτηρίζει το Ταμείο.

Σύμφωνα με άρθρο, το οποίο επικαλείται ανώνυμες πηγές, η αναδιάρθρωση των χρεών της Ελλάδας προς το ΔΝΤ είναι αναπόφευκτη στο πλαίσιο της συμμετοχής του επίσημου τομέα (OSI).

Ευρώπη vs ΗΠΑ

«Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση των χρεών εκτός εάν συμμετάσχει το ΔΝΤ. Η Ευρώπη θα πει πως οι Αμερικάνοι φορολογούμενοι, ως οι μεγαλύτεροι μέτοχοι του ΔΝΤ, δεν θα πρέπει να πληρωθούν στο ακέραιο όταν οι Ευρωπαίοι υποφέρουν» δήλωσε δικηγόρος που συμμετέχει στις συζητήσεις.

«Αυτό είναι η τραγωδία της απόφασης του Strauss-Kahn να επιτρέψει στους Ευρωπαίους να αναλάβουν μόνο τα 2/3 της χρηματοδότησης, πρόσθεσε ο δικηγόρος, εξηγώντας ότι «αυτός είναι ο λόγος που το καθεστώς του ΔΝΤ ως προτιμητέου πιστωτή βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο».

Από την πλευρά του, ο Lee Buchheit, δικηγόρος που ειδικεύεται σε θέματα αναδιαρθρώσεων, και ο οποίος εργάζεται ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης, αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο ειδικά για την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως ένα σημαντικό OSI για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης είναι πλέον ζήτημα του πότε θα γίνει και όχι το εάν.

«Η προφανής συνέπεια της απόφασης του επίσημου τομέα να δανείσει ολόκληρα τα ποσά που χρειάζονταν οι χώρες για να αποπληρώσουν πλήρως τους ιδιώτες πιστωτές είναι ότι η αναδιάρθρωση, όταν έρθει, θα πρέπει να επιβαρύνει και αυτόν. Το μόνο πράγμα που βρίσκεται μεταξύ της Ελλάδας και της ανάκτησης της πρόσβασης στις αγορές είναι το χρέος του επίσημου τομέα,» πρόσθεσε ο δικηγόρος.