A- A+
Αλλάζει από φέτος ο τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών
Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του φόρου που θα πληρώσουν φέτος για τα εισοδήματα της περυσινής χρήσης 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών με την έκδοση εγκυκλίων θα ενεργοποιήσει άμεσα τις διατάξεις νόμου που έχει ήδη περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, σχετικά με τα νέα αντικειμενικά κριτήρια προσδιορισμού του εισοδήματος.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα επηρεάσουν τις φετινές δηλώσεις που αφορούν την περυσινή χρήση. Η υποβολή τους έχει πάρει παράταση για τις 31 Μαϊου.

Νέο σύστημα ελέγχων

Το υπουργείο Οικονομικών θα ενεργοποιήσει νέες μεθόδους έμμεσου ή τεκμαρτού προσδιορισμού των ακαθαρίστων εσόδων και των καθαρών εισοδημάτων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ειδικότερα, για τον προσδιορισμό του εισοδήματος και του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη οι καταθέσεις του επαγγελματία, τα περιουσιακά στοιχεία του, το επάγγελμα και ο χρόνος δραστηριότητας, η έδρα του, τα λειτουργικά έξοδά του, οι δαπάνες μισθοδοσίας, ο τζίρος άλλων παρόμοιων επαγγελματιών, καθώς επίσης και τα τεκμήρια διαβίωσης όπως προσδιορίζονται για τα φυσικά πρόσωπα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση πρόκειται να εφαρμόσει ένα σύστημα φορολογικών ελέγχων που θα προβλέπει την καθιέρωση ενός νέου τρόπου επιλογής υποθέσεων για τακτικό φορολογικό έλεγχο. Η επιλογή θα βασίζεται αποκλειστικά σε μεθόδους και κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.