A- A+
Στο ΤΧΣ ή σε συστημική τράπεζα η FBBank - Αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τις αρχές
Τις αποφάσεις της για τη διευθέτηση της κεφαλαιακής εκκρεμότητας της FBBank αναμένεται να ανακοινώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι εναλλακτικές.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Moneyonline.gr ότι είναι θέμα ωρών οι επίσημες ανακοινώσεις για το μέλλον της FBBank, στην οποία βασικοί μέτοχοι είναι η οικογένεια του εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη με ποσοστό 64,79% και η Τράπεζα Πειραιώς με 19,60%, ποσοστό που απέκτησε μετά την εξαγορά της ATEBank.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η πλευρά Ρέστη δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα 168 εκατ. ευρώ που εκτίμησε η Τράπεζα της Ελλάδος ότι λείπουν από τα βασικά κύρια ίδια κεφάλαια της τράπεζας (Core Tier 1).

Εάν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες, οι αρχές θα κληθούν να αποφασίσουν για τη μορφή εξυγίανσης της τράπεζας.

Δύο εναλλακτικές

Όπως ορίζει το μνημόνιο για τις μη συστημικές τράπεζες, η FBBank θα διαχωριστεί σε «καλή» και «κακή» και η πρώτη είτε θα μεταβιβαστεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ή θα απορροφηθεί από ένας από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Κατά ορισμένες πληροφορίες υπήρξαν τα προηγούμενα 24ωρα επαφές με στελέχη από τις μεγαλύτερες τράπεζες, προκειμένου να εξεταστεί το ενδιαφέρον τους για την FBBank.

Σημειώνεται ότι σε κάθε περίπτωση, οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες κατά 100%, όπως προβλέπει το πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Το μέλλον των μικρών

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και για τις υπόλοιπες μη συστημικές τράπεζες, που καλούνται να καλύψουν το 100% των κεφαλαιακών τους αναγκών με ίδια μέσα.

Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναζητηθεί μία λύση ομαλής εξυγίανσης. Στόχος του ΤΧΣ, εφόσον αποκτήσει τον έλεγχό τους, είναι να δημιουργήσει σχήματα βιώσιμα και ελκυστικά, ώστε να μπορεί να απεμπλακεί το συντομότερο δυνατό από τον τραπεζικό κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να «πακετάρει» τις τράπεζες που ελέγχει (μέχρι σήμερα Proton Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Eurobank) και στη συνέχεια θα διενεργεί διεθνείς διαγωνισμούς για την πώλησή τους.