A- A+
ΕΤΕ: Κεφαλαιακή ενίσχυση έως 102 εκατ. ευρώ με «κούρεμα» των πιστωτών κατά 60%
Προαιρετική πρόταση προς τους κατόχους προνομιακών της τίτλων ονομαστικής αξίας 170 εκατ. ευρώ υπέβαλε η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο του σχεδίου της για ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου.

Πρόκειται για μία κίνηση που εντάσσεται στο σχέδιο βελτίωσης της κεφαλαιακής διάρθρωσης της τράπεζας, ανεξάρτητα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης.

Το τίμημα που προσφέρει η διοίκηση της ΕΤΕ ανέρχεται στο 40% της ονομαστικής αξίας των τίτλων.

«Κουρεμα» 60%

Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές της τράπεζας, κάτοχοι αυτών των τίτλων, θα υποστούν ένα «κούρεμα» 60%.

Εφόσον η πρόταση γίνεται αποδεκτή από το σύνολο των πιστωτών, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) της τράπεζας θα ενισχυθεί κατά 102 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η περίοδος αποδοχής της προσφοράς της τράπεζας ξεκίνησε την 8η Μαίου και θα διαρκέσει έως και τις 22 Μαίου.

Οι τίτλοι αυτοί αφορούν σε τρεις σειρές σε ευρώ, μία σειρά σε δολάρια και μία σειρά σε λίρα Αγγλίας.

Το σκεπτικό της προσφοράς

Ο σκοπός των προτάσεων είναι η δημιουργία κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 capital) για τον Όμιλο και η ενίσχυση της ποιότητας της κεφαλαιακής του βάσης.

Παρέχουν επίσης την ευκαιρία στους επενδυτές να προβούν σε ρευστοποίηση των επενδύσεών τους στη σχετική τιμή αγοράς.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΤΕ, αντανακλούν το στόχο του Ομίλου για τη δημιουργία κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1 capital), προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές μακροοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα σήμερα.

Στη σχετική ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι αυτό επηρεάζει όλα τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με αρνητικό τρόπο και συγκεκριμένα τις θέσεις κεφαλαίων τους.

Οι αποφάσεις του Eurogroup

Επιπρόσθετα, οι προτάσεις αντανακλούν:

(1) την από 27 Νοεμβρίου 2012 ανακοίνωση του Eurogroup, αναφορικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται στην Ελληνική Οικονομία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην ανακοίνωση αυτή το Eurogroup δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Το Eurogroup θεωρεί ότι, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών τραπεζών, θα πρέπει να διεξαχθούν ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων παθητικού (liability management exercises) αναφορικά με τους εναπομείναντες κατόχους τίτλων μειωμένης κατατάξεως, προκειμένου να διασφαλισθεί δίκαιη κατανομή της οικονομικής επιβαρύνσεως (fair burden sharing).», και

(2) Το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής αναπροσαρμογής για την Ελλάδα (πρώτη έκδοση-Δεκέμβριος 2012), υπό το οποίο οι τέσσερις μεγαλύτερες Ελληνικές τράπεζες (περιλαμβανομένης της Τράπεζας) αναμένεται να διεξάγουν ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων παθητικού επί των υβριδικών τους τίτλων προκειμένου να μειωθούν τα υπόλοιπα ποσά που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή τους.