A- A+
Τι «πουλάει» στους επενδυτές η Alpha Bank για να μπουν στην αύξηση – Οι κίνδυνοι για τον όμιλο
Τις συνέργειες που θα προκύψουν από την απόκτηση της Εμπορικής Τράπεζας για τον νέο όμιλο της Alpha Bank, αναδεικνύει η διοίκησή της στο ενημερωτικό δελτίο που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.
Κατεβάστε το ενημερωτικό δελτίο

Σύμφωνα με αυτό, με την εξαγορά από την Credit Agricole της θυγατρικής της στην Ελλάδα δημιουργείται ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς ομίλους στη χώρα μας, , με pro forma ενοποιημένα στοιχεία ενεργητικού 76,5 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2012.

Η διοίκηση της Alpha Bank εκτιμά ότι η ισχυρή εστίαση των δύο τραπεζών στην επιχειρηματική πίστη καθιστά τον Ενιαίο Όμιλο σημείο αναφοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η διοίκηση της τράπεζα παρουσιάζει τις προβλέψεις της για την πορεία των μεγεθών του νέου σχήματος, αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν από το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Οι συνέργειες

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της διοίκησης της Alpha Bank, μια σειρά διαδικασιών σε σχέση με την επικείμενη συγχώνευση μεταξύ αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013, ενώ η ενοποίηση της Εμπορικής στο νέο σχήμα αναμένεται να έχει τελειώσει το αργότερο στις αρχές του 2014.

Με βάση το ενημερωτικό δελτίο, οι εκτιμώμενες συνέργιες λειτουργικού κόστους αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά το έτος 2015.

Αναλυτικότερα, η τράπεζα εκτιμά ότι οι συνέργιες λειτουργικού κόστους για το 2013 θα ανέλθουν σε 20 - 30 εκατ. ευρώ, για το 2014 σε 130 – 150 εκατ. ευρώ και για το 2015 σε 165 – 195 εκατ. ευρώ.

«Οι εν λόγω συνέργιες αναμένεται να προκύψουν πρωτίστως από τον εξορθολογισμό του δικτύου, την ενοποίηση των κεντρικών διαδικασιών και των προμηθειών, και τον επανασχεδιασμό των επιχειρησιακών τομέων δραστηριοτήτων» σημειώνει η διοίκηση της Alpha Bank.

Μείωση εξόδων τόκων

Εξάλλου, οι συνέργιες από έσοδα και πηγές χρηματοδότησης που προκύπτουν από την εξαγορά αναμένεται επίσης να ολοκληρωθούν κατά το έτος 2015.

Ειδικότερα, για τη χρήση 2013 αναμένεται να ανέλθουν σε 20 - 25 εκατ. ευρώ, για τη χρήση 2014 σε 50 - 65 εκατ. ευρώ και για το 2015 σε 75 - 95 εκατ. ευρώ περίπου.

Αυτές εκτιμάται ότι θα προκύψουν κυρίως από τη προσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής των προθεσμιακών καταθέσεων της Εμπορικής σε εκείνη της Alpha Bank.

Επιπλέον, η τράπεζα θεωρεί ότι η αυξημένη εμπιστοσύνη των αγορών στον Ενιαίο Όμιλο θα της επιτρέψει να αξιοποιήσει περαιτέρω την υφιστάμενη πελατειακή βάση της Εμπορικής, πραγματοποιώντας σταυροειδείς πωλήσεις και επιπρόσθετες πωλήσεις στο υπάρχον πελατολόγιο.

Η κεφαλαιακή στήριξη

Πέρα από τις συνέργειες, η συμφωνία με την Credit Agricole για την απόκτηση της Εμπορικής, ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση.

Ειδικότερα, μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 2,9 δισ. ευρώ από το γαλλικό όμιλο, πριν από την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η εξαγορά της Εμπορικής συμβάλλει κατά 2,7 δισ. ευρώ στην καθαρή αξία ενεργητικού του Ομίλου, μετά τις προσαρμογές των εύλογων αξιών, βάσει pro forma στοιχείων.

Ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Εμπορικής Τραπέζης ο pro forma δείκτης κυρίων βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier I του Ενιαίου Ομίλου) ανέρχεται σε 10,7% και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας σε 11,3% κατά την 31.12.2012.

«Μαξιλάρι» προβλέψεων

Επιπλέον, η Εμπορική συνεισφέρει στο νέο σχήμα ένα χαρτοφυλάκιο με δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις 60,8% την 31.12.2012.

Ειδικότερα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων της Εμπορικής κατά την 31.12.2012 ανερχόταν σε 41,6%, ενώ της Alpha Bank κατά την ίδια χρονική στιγμή σε 22,8%, με κάλυψη μετρητών κατά 45%. Περίπου 25% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων καλύπτεται από προβλέψεις ύψους €5,0 δισ.

Επισημαίνεται ότι η Εμπορική διαθέτει κατά την 31.12.2012, ένα κονδύλι από προβλέψεις ύψους 5 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί «κεφάλαιο ασφαλείας» για τον Ενιαίο Όμιλο.

Ως εκ τούτου, η εξαγορά της Εμπορικής εξασφαλίζει στην Alpha Bank επιπλέον 5,0 δισ. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, διαθέσιμα προς ενεχυρίαση ως εξασφαλίσεις, εάν παραστεί ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα.

Το χαμηλό επίπεδο χρηματοδότησης της Εμπορικής μέσω του Ευρωσυστήματος περιορίζει το συνολικό ύψος χρηματοδότησης της Κεντρικής Τράπεζας στον ισολογισμό του Ενιαίου Ομίλου, λαμβανομένης υπόψη και της έμμεσης ενίσχυσης ρευστότητας που προκύπτει από το χαμηλό δείκτη δανείων προς καταθέσεις της Εμπορικής ο οποίος ανέρχεται σε 117% κατά την 31.12.2012.

Οι κίνδυνοι

Πέρα όμως από τις ευκαιρίες για το νέο όμιλο, στο ενημερωτικό δελτίο αναλύονται και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η τράπεζα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ειδικότερα, αναφέρονται τα εξής:

Α) Μακροοικονομικό περιβάλλον

Η αβεβαιότητα που απορρέει από την ελληνική χρηματοοικονομική και δημοσιονομική κρίση έχει, και πιθανόν θα συνεχίσει να έχει, σημαντική αρνητική επίδραση στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στα λειτουργικά αποτελέσματα, στην οικονομική κατάσταση και προοπτικές της Τραπέζης.

Η σύνθεση των στοιχείων του Ενεργητικού του Ομίλου, η οικονομική του κατάσταση και τα λειτουργικά του αποτελέσματα εξαρτώνται ιδιαιτέρως από τις μακροοικονομικές και πολιτικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα.

Τη χρήση που έληξε 31 Δεκεμβρίου 2012, 71,6% των καθαρών εσόδων από τόκους του Ομίλου και 78,5% του συνόλου των δανείων προέρχονταν από την επιχειρηματική δραστηριότητα του Ομίλου στην Ελλάδα

Β) Εφαρμογή προγράμματος από Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει ελάχιστο έως μηδενικό περιθώριο απορρόφησης πρόσθετων αποκλίσεων κατά την εφαρμογή του Προγράμματος.

Αν η εφαρμογή της πολιτικής απαιτήσει περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο ή δεν ικανοποιήσει τις προσδοκίες, αν η οικονομία χρειαστεί περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο ανταπόκρισης στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας και τις άλλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα ή αν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της ύφεσης είναι σοβαρότερες απ’ ότι προβλέπεται, το πιθανό αποτέλεσμα θα είναι να διαρκέσει περισσότερο η κρίση χρέους απ’ όσο προβλέπει η μετά το PSI ανάλυση στην οποία βασίζεται το Πρόγραμμα.

Γ) Αποκλεισμός από αγορές

Η ικανότητα της Τραπέζης να δανειστεί στις κεφαλαιαγορές έχει περιοριστεί δραστικά και η Τράπεζα σήμερα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότησή της.

Αλλαγές στον κανονισμό της ΕΚΤ και της Τραπέζης της Ελλάδος αναφορικά με τις αποδεκτές εξασφαλίσεις έναντι χρηματοδότησης όπως ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και εγγυήσεις ενδέχεται να περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση της Τραπέζης σε χρηματοδότηση

Δ) Εκροή καταθέσεων

Επιταχυνόμενη εκροή των κεφαλαίων από καταθέσεις πελατών θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης και να έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στα λειτουργικά αποτελέσματα, στην οικονομική κατάσταση και στις προοπτικές ρευστότητας της Τραπέζης.

Ε) Κεφαλαιακά ελλείμματα

Υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με την ανάγκη του Ομίλου για πρόσθετα κεφάλαια και ρευστότητα, κυρίως λόγω των απομειώσεων, καθώς και της επιδείνωσης της ποιότητας του χαρτοφυλακίου σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Αρνητικά αποτελέσματα στις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του Ομίλου μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στο κόστος χρηματοδότησης και συνεπώς να επιδράσουν αρνητικά στα αποτελέσματα και τη χρηματοοικονομική κατάσταση του Ομίλου.

ΣΤ) Έκθεση στη ΝΑ Ευρώπη

Οι δραστηριότητες του Ομίλου στην Ν.Α. Ευρώπη είναι εκτεθειμένες στον κίνδυνο δυσμενών πολιτικών, κυβερνητικών ή οικονομικών εξελίξεων στις χώρες αυτές. Επιπλέον, οι περισσότερες χώρες εκτός Ελλάδος, όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος, είναι «αναδυόμενες οικονομίες», στις οποίες αντιμετωπίζει ιδιαίτερους λειτουργικούς κινδύνους.

Οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν να έχουν ουσιώδεις αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στην οικονομική κατάσταση και στα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Επιπλέον, η δραστηριότητα του Ομίλου στην Ν.Α. Ευρώπη τον εκθέτει σε συναλλαγματικό κίνδυνο.

Τυχόν υποτίμηση των νομισμάτων, στα οποία οι θυγατρικές του Ομίλου στην Ν.Α. Ευρώπη αποκτούν το εισόδημά τους ή αποτιμούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, σε σχέση με την τιμή του ευρώ, ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς την οικονομική κατάσταση και τα λειτουργικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Ζ) Η έκθεση στην Κύπρο

Η πρόσφατη κρίση χρέους στη Κύπρο και τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει ο χρηματοπιστωτικός της τομέας, οι επιπτώσεις της οποίας δεν είναι δυνατό να προσδιορισθούν άμεσα και με ακρίβεια έχει δημιουργήσει έντονη αβεβαιότητα για τις διαμορφούμενες συνθήκες και ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά τη δραστηριότητα και τα αποτελέσματα του Ενιαίου Ομίλου

Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης

Εξάλλου, στο ενημερωτικό δελτίο περιλαμβάνεται το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Ιουνίου, με τις νέες μετοχές να εισάγονται προς διαπραγμάτευση στα μέσα του ίδιου μήνα.

Αναλυτικότερα:

  • 13.5.2013 Αποκοπή δικαιωμάτων προτίμησης.
  • 15.5.2013 Ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων στην Αύξηση Κεφαλαίου (record date).
  • 16.5.2013 Πίστωση από την Ε.Χ.ΑΕ των δικαιωμάτων προτίμησης στους λογαριασμούς των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ.
  • 17.5.2013 Έναρξη διαπραγμάτευσης και άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης.
  • 27.5.2013 Λήξη διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προτίμησης.
  • 31.5.2013 Λήξη περιόδου άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής.
  • 3.6.2013 Ανακοίνωση στο Η.Δ.Τ. και στην ιστοσελίδα του Χ.Α για την κάλυψη της αύξησης και τη διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών.
  • 4.6.2013 Έγκριση από το Δ.Σ. του Χ.Α. της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών και των Warrants. Ανακοίνωση στο Η.Δ.Τ. και στην ιστοσελίδα του Χ.Α. για την ημερομηνία ενάρξεως διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της Τράπεζας.
  • 7.6.2013 Πίστωση από την ΕΧΑΕ των μετοχών και των Warrants στους λογαριασμούς των δικαιούχων στο Σ.Α.Τ.
  • 10.6.2013 Έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών και των Warrants.