A- A+
Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε τράπεζα για παραβίαση του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα
Στην επιβολή προστίμων ύψους 10.000 ευρώ σε τράπεζα για την παράνομη επεξεργασία στοιχείων πελάτη της, προχώρησε μετά από σχετική καταγγελία η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, στέλεχος της Τράπεζας αναζήτησε μέσω του συστήματος «Τειρεσία» οικονομικά στοιχεία παλαιού πελάτη της, ο οποίος όμως είχε σταματήσει τη συνεργασία μαζί της.

Το στέλεχος της Τράπεζας στην συνέχεια έδωσε τα οικονομικά αυτά στοιχεία σε συγγενικό πρόσωπο του παλαιού πελάτη, το οποίο όμως εκ του νόμου δεν έχει δικαίωμα να πληροφορηθεί το περιεχόμενο των στοιχείων αυτών.

Το εξώδικο

Ο παλαιός πελάτης έστειλε εξώδικο στην Τράπεζα και ζητούσε να πληροφορηθεί για τον αρμόδιο υπάλληλο που αναζήτησε και έδωσε τα προσωπικά του οικονομικά δεδομένα σε συγγενείς του, χωρίς όμως να λάβει ποτέ απάντηση.

Το επόμενο βήμα του παλαιού πελάτη ήταν η προσφυγή του στην Αρχή. Η τελευταία μετά από έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τράπεζα δεν είναι σε θέση να ελέγξει εάν οι αναζητήσεις από το σύστημα «Τειρεσίας» έγιναν νόμιμα ή όχι.

Η Αρχή αποφάνθηκε ότι η άντληση προσωπικών στοιχείων που έγινε από υπαλλήλους της Τράπεζας δεν είχαν νόμιμο χαρακτήρα, ενώ παράλληλα δεν ικανοποίησε το αίτημα του παλαιού πελάτης της για την ενημέρωση που ζητούσε σχετικά με την προέλευση των προσωπικών οικονομικών δεδομένων του.

Το πρόστιμο

Να σημειωθεί η Αρχή είχε υποδείξει στην Τράπεζα να απαντήσει στον πελάτη της.

Κατόπιν αυτών η Αρχή επέβαλε στην Τράπεζα πρόστιμό 7.000 ευρώ για παράνομη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και πρόστιμό 3.000 ευρώ για την άρνησή της απαντήσει στον παλαιό πελάτη της.

Παράλληλα, απηύθυνε προειδοποίηση στην Τράπεζα ότι πρέπει να λάβει μέτρα για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών.