A- A+
Στον Αύγουστο του 2011 επέστρεψαν τα επιτόκια των προθεσμιακών το Μάρτιο - Έρχεται νέα πτώση
Σε χαμηλό 21 μηνών διαμορφώθηκαν το Μάρτιο τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων, ως αποτέλεσμα των περικοπών στις αποδόσεις στις οποίες έχουν προχωρήσει από την αρχή του χρόνου όλες οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το μέσο επιτόκιο των νέων προθεσμιακών καταθέσεων με διάρκεια έως και 1 έτος, υποχώρησε τον περασμένο Μάρτιο στο 4,36% από 4,49% το Φεβρουάριο του 2013 και 4,70% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφεται από τον Αύγουστο του 2011.

Τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία τους επόμενους μήνες, εφόσον δεν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση του κλίματος εμπιστοσύνης απέναντι στο σύστημα.

Η επίδραση της Κύπρου

Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι αν τα πράγματα κυλίσουν ομαλά, έως το τέλος του 2013 το «ταβάνι» στα επιτόκια των προθεσμιακών θα διαμορφώνεται κάτω από το 3%.

Ωστόσο, μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί μία ψαλίδα μεταξύ των καταθέσεων κάτω και άνω των 100.000 ευρώ, που αποτελεί και το πανευρωπαϊκό όριο ασφαλείας.

Δηλαδή για ποσά έως αυτό το όριο τα επιτόκια δεν θα ξεπερνούν το 2%, ενώ για μεγαλύτερα οι αποδόσεις θα προσεγγίζουν το 3%.

Για να βρείτε την ακριβή απόδοση για τα χρήματά σας χρησιμοποιήστε το εργαλείο αναζήτησης προθεσμιακών καταθέσεωντου Moneyonline.gr.