A- A+
Ποιοι δε θα πληρώσουν φέτος το τέλος ακινήτων - Οι εξαιρέσεις ...των εξαιρέσεων
Στα μέσα Μαΐου αναμένεται η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τον καθορισμό των ελαφρύνσεων επί του τέλους ακινήτων που θα πληρωθεί το 2013 για νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ δεν θα πληρώνουν το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ).

Παράλληλα, με βάση πάντα τους σχεδιασμούς του υπουργείο Οικονομικών, εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ να πληρώσουν το ΕΕΤΑ με μειωμένο συντελεστή και σε περισσότερες από πέντε δόσεις.

Ακόμη πάντως δεν έχει διευκρινιστεί εάν τα όρια αυτά θα αφορούν τα πραγματικά εισοδήματα των ιδιοκτητών ή τα τεκμαρτά, τα οποία μπορεί να είναι υψηλότερα, γεγονός που κρύβει μία μεγάλη παγίδα.

Ποιοι εξαιρούνται

Η ελάφρυνση θα αφορά τα ακίνητα που αποτελούν την κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία του φορολογουμένου που βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή απειλείται με φτώχεια και ανήκουν κατά κυριότητα ή επικαρπία σε αυτόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στις εισηγήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η πλήρης απαλλαγή από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων των φορολογουμένων με ατομικό ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο από το χρηματικό όριο της φτώχειας που ανέρχεται σήμερα σε 6.591 ευρώ.

Βάσει αυτών των εισηγήσεων, νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ δεν θα απαλλάσσονται από το ΕΕΤΑ, αλλά θα το καταβάλλουν με μειωμένο συντελεστή 0,5 ευρώ ανά τ.μ. και σε περισσότερες από 5 δόσεις.

Αυτό αναμένεται να ισχύσει ανεξαρτήτως του εάν έχουν ή όχι προστατευόμενα τέκνα.

Επιπλέον προϋποθέσεις

Στην περίπτωση των φτωχών οικογενειών για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή θα πρέπει να πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

  • η τιμή ζώνης του ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ το τ.μ.,
  • το εμβαδόν του ακινήτου να μην υπερβαίνει τα 120 τ.μ. και
  • η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας το 2010 του δικαιούχου να μην υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, οι οποίες προσαυξάνονται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Η παγίδα με το τεκμαρτό

Σημειώνεται ότι το ισχύον χρηματικό όριο της φτώχειας στην Ελλάδα για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών ανέρχεται σε 13.842 ευρώ.

Υπάρχει όμως μια παγίδα την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Το Βήμα», πολίτες που θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια και όχι με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της νέας ευνοϊκής ρύθμισης.

Παράδειγμα

Οικογένεια με δύο παιδιά και ετήσιο πραγματικό εισόδημα 12.000 ευρώ, λόγω του ότι το εισόδημα αυτό βρίσκεται κάτω από το ετήσιο όριο φτώχειας, θα πρέπει να εξαιρεθεί.

Ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα της συγκεκριμένης οικογένειας, τότε επειδή έχει στην κατοχή της ένα διαμέρισμα 90 τ.μ., ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικά και είναι και παντρεμένοι τότε συνολικά το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται σε 14.050 ευρώ.

Πού είναι η μεγάλη αδικία; Στο γεγονός ότι με βάση το πραγματικό εισόδημα η συγκεκριμένη οικογένεια θα πληρώσει «χαράτσι» 0 ευρώ, ενώ με βάση το τεκμαρτό εισόδημα 495 ευρώ.

Το ίδιο μπορεί να προκύψει και για άγαμο φορολογούμενο με πραγματικό εισόδημα 6.000 ευρώ, καθώς με το «καλημέρα» κάθε έτους έχει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ.

Αν τώρα ο συγκεκριμένος έχει κληρονομήσει και μία μονοκατοικία 80 τ.μ, τότε το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα διαμορφώνεται σε 6.840 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος με βάση το πραγματικό εισόδημα θα πληρώσει «χαράτσι» 0 ευρώ και με βάση το τεκμαρτό εισόδημα 450 ευρώ.