A- A+
Παγίδα με τα τεκμαρτά εισοδήματα στις εξαιρέσεις για το «χαράτσι» - Ποιοι θα δικαιούνται ελάφρυνση
Ευνοϊκότερα θα αντιμετωπιστούν νοικοκυριά με σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, σε σχέση με το τέλος ακινήτων του 2013. Ωστόσο, τα τεκμαρτά εισοδήματα κρύβουν παγίδες για τους ιδιοκτήτες. Αναλυτικά παραδείγματα.

Υπενθυμίζεται ότι με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής στο πολυνομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτό αίτημα της Δημοκρατικής Αριστεράς να υπάρχει ευνοϊκότερη μεταχείριση σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται στα όρια της φτώχειας.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής», σήμερα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας περίπου 2,3 εκατομμύρια πολίτες, με το όριο για τους άγαμους να είναι περίπου 6.600 ευρώ και για οικογένειες με 2 παιδιά 13.850 ευρώ.

Οι ελαφρύνσεις και η παγίδα

Για όσους τα πραγματικά εισοδήματα βρίσκονται στα όρια της φτώχειας ή κάτω από αυτά εξετάζονται τρεις εναλλακτικές λύσεις: οριστική απαλλαγή από το «χαράτσι», πληρωμή «χαρατσιού» κύριας κατοικίας σε περισσότερες από 5 δόσεις, μειωμένο «χαράτσι» πάνω από 15%.

Ωστόσο είναι σημαντικό το γεγονός ότι με υπουργική απόφαση θα εξειδικευθούν τα εισοδηματικά κριτήρια και η διαδικασία ένταξης των δικαιούχων στη νέα ρύθμιση.

Υπάρχει όμως μια παγίδα την οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη. Πολίτες που θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια και όχι με βάση τα πραγματικά τους εισοδήματα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της νέας ευνοϊκής ρύθμισης.

Παράδειγμα

Οικογένεια με δύο παιδιά και ετήσιο πραγματικό εισόδημα 12.000 ευρώ, λόγω του ότι το εισόδημα αυτό βρίσκεται κάτω από το ετήσιο όριο φτώχειας, θα πρέπει να εξαιρεθεί.

Ωστόσο, αν ληφθεί υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα της συγκεκριμένης οικογένειας, τότε επειδή έχει στην κατοχή της ένα διαμέρισμα 90 τ.μ., ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικά και είναι και παντρεμένοι τότε συνολικά το τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται σε 14.050 ευρώ.

Πού είναι η μεγάλη αδικία; Στο γεγονός ότι με βάση το πραγματικό εισόδημα η συγκεκριμένη οικογένεια θα πληρώσει «χαράτσι» 0 ευρώ, ενώ με βάση το τεκμαρτό εισόδημα 495 ευρώ.

Το ίδιο μπορεί να προκύψει και για άγαμο φορολογούμενο με πραγματικό εισόδημα 6.000 ευρώ, καθώς με το «καλημέρα» κάθε έτους έχει ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης 3.000 ευρώ.

Αν τώρα ο συγκεκριμένος έχει κληρονομήσει και μία μονοκατοικία 80 τ.μ, τότε το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα διαμορφώνεται σε 6.840 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο συγκεκριμένος με βάση το πραγματικό εισόδημα θα πληρώσει «χαράτσι» 0 ευρώ και με βάση το τεκμαρτό εισόδημα 450 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

* Τα πάντα για το τέλος ακινήτων του 2013 - Όλες οι λεπτομέρειες - Πίνακας με την επιβάρυνση ανά τ.μ.