A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Νέα μείωση των δόσεων δια ...χειρός ΕΚΤ - Σενάρια για αρνητικά επιτόκια
Χαμηλότερη θα είναι η δόση χιλιάδων στεγαστικών δανείων από τον ερχόμενο Ιούνιο, μετά τη νέα μείωση του επιτοκίου του ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο ιστορικό χαμηλό του 0,50%.

Πρόκειται για την τρίτη περικοπή των ευρωεπιτοκίων από την ημέρα που ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ και τη δέκατη μείωσή τους από το ξέσπασμα της κρίσης στα τέλη του 2008 μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Η απόφαση της ΕΚΤ έχει άμεση επίπτωση σε όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτόκιου, συνδεδεμένου με το βασικό επιτόκιο του ευρώ, και στα δάνεια με διοικητικώς καθοριζόμενα επιτόκια, των οποίων οι συμβάσεις προβλέπουν ισόποση μεταβολή τους με τον ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς.

Στα δάνεια με επιτόκια euribor δεν αναμένεται σημαντική μεταβολή, με δεδομένο ότι έχουν ήδη υποχωρήσει τις προηγούμενες εβδομάδες, προεξοφλώντας την κίνηση της ΕΚΤ.

Πόσο πέφτουν οι δόσεις

Όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα, η μείωση των μηνιαίων δόσεων τους τελευταίους μήνες δεν είναι αμελητέα.

Για παράδειγμα, σε υπόλοιπο δανείου 100.000 ευρώ διάρκειας 25 ετών με επιτόκιο ΕΚΤ + 2%, η μηνιαία δόση έχει μειωθεί από το Νοέμβριο του 2011 κατά 52 ευρώ ή περίπου 10%.

Ανάλογα με το ύψος του στεγαστικού δανείου το όφελος μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται.

Αρνητικά επιτόκια

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο κ. Ντράγκι, δεν απέκλεισε τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, που σήμερα βρίσκται στο 0%, σε αρνητικό έδαφος.

Ο κεντρικός τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί πως η τράπεζα είναι πιο κοντά από ποτέ στο να κάνει το μεγάλο βήμα.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα μειωθούν περαιτέρω τα επιτόκια euribor με τα οποία είναι συνδεδεμένα πάρα πολλά δάνεια, στεγαστικά και επιχειρηματικά, ρίχνοντας το τελικό κόστος για το δανειολήπτη, στο ύψος του περιθωρίου (spread) που έχει συμφωνήσει με την τράπεζα.

Σημειώνεται πάντως ότι τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας, καθώς ήδη όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο έχουν επωφεληθεί από τις κινήσεις της νομισματικής αρχής αυτής της χώρας, που έχουν ρίξει κατά καιρούς τους δείκτες libor ακόμη και κάτω από το 0%.