A- A+
Alpha Bank: Πλήρως εγγυημένη η αύξηση κεφαλαίου - Όλοι οι όροι - Στα 0,44 ευρώ οι νέες μετοχές
Εξασφαλισμένη είναι η κάλυψη του 10% της ελάχιστης συμμετοχής που απαιτείται για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα της Alpha Bank. Στα 0,44 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Ακυρο το reverse split.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενισχύσεως ύψους 4,571 δισ. ευρώ, ο Δείκτης Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων της τράπεζας διαμορφώνεται στο 13,7%, πολύ πάνω από το ελάχιστο όριο του 9%.

Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Alpha Bank, η κάλυψη της αύξησης είναι πλήρως εγγυημένη από κοινοπραξία διεθνών χρηματοοικονομικών οίκων: την J.P. Morgan και την Citigroup οι οποίοι ενεργούν ως Global Coordinators και Joint-Bookrunners, καθώς και τις HSBC και Crédit Agricole CIB που ενεργούν ως Joint-Bookrunners.

Η αύξηση θα αποτελείται από εγγυημένη έκδοση νέων κοινών μετοχών μετά μεταβιβάσιμου δικαιώματος προτιμήσεως αρχικά υπέρ των κατόχων κοινών μετοχών ύψους 457 εκατ. ευρώ, καθώς και από ιδιωτική τοποθέτηση 93 εκατ. ευρώ σε επιλεγμένους θεσμικούς επενδυτές άνευ δικαιωμάτων προτιμήσεως.

Τιμή και χρονοδιάγραμμα

Η τιμή διάθεσης των μετοχών ανέρχεται σε 0,44 ευρώ, με σχέση ανταλλαγής 1,94 νέες μετοχές για κάθε μία παλιά μετοχή, ως αποτέλεσμα της ματαίωσης του reverse split.

Η αύξηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου/ αρχές Ιουνίου 2013 μετά τη λήξη της περιόδου ενασκήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των παλαιών Μετόχων, η οποία θα διαρκέσει 15 ημέρες και υπό την αίρεση λήψεως των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.

Στους επενδυτές, οι οποίοι θα εξασκήσουν το σύνολο των απορρεόντων από τις μετοχές τους δικαιωμάτων προτιμήσεως, θα δοθεί το δικαίωμα να προεγγραφούν για νέες μετοχές αντιστοιχούσες σε μη ασκηθέντα δικαιώματα, έως 2 φορές τις μετοχές που έχουν αποκτήσει διά της ενασκήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως.

Λεπτομερές χρονοδιάγραμμα θα δημοσιευθεί μετά την έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή της Κεφαλαιαγοράς.

Οι βασικοί όροι

Για κάθε νέα κοινή μετοχή, την οποία αποκτούν οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, θα λάβουν, έναν παραστατικό τίτλο δικαιωμάτων κτήσεως μετοχών («Warrant»), πλήρως διαπραγματεύσιμο, ο οποίος δίδει το δικαίωμα ανακτήσεως των μετοχών για τις οποίες έχει εγγραφεί το ΤΧΣ εξαμηνιαίως, για τα επόμενα 4,5 έτη, στην τιμή διαθέσεως πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εξαγορά της Εμπορικής Τραπέζης («Εμπορική»), καθώς και το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενισχύσεως, τα Κύρια Βασικά Ίδια Κεφάλαια της Alpha Bank (EBA Core Tier I) διαμορφώνονται σε 7,9 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν σε Δείκτη Κυρίων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων στο 13,7% την 31 Δεκεμβρίου 2012, και παρέχουν σημαντικά εχέγγυα για την προστασία του Ισολογισμού, καθιστώντας την Alpha Bank την ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εξαγορά της Εμπορικής, το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank προ απομειώσεων υποστηρίζεται από συνολικό απόθεμα προβλέψεων ύψους 9,6 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως, οι συσσωρευμένες απομειώσεις διαμορφώνουν το δείκτη καλύψεως καθυστερήσεων σε 52%.

Τα warrants

Η Τράπεζα θα εκδώσει 10.388.636.364 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές (εκ των οποίων 1.038.863.636 σε συνδυασμό με την Έκδοση Δικαιωμάτων) ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ.

Οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα στην Έκδοση Δικαιωμάτων, καθώς και στην Ιδιωτική Τοποθέτηση θα λαμβάνουν, για κάθε νέα μετοχή την οποία αποκτούν και χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, έναν παραστατικό τίτλο δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών εκδόσεως του ΤΧΣ (Warrants).

Δυνάμει των εν λόγω δικαιωμάτων (Warrants), οι επενδυτές θα δύνανται να αποκτήσουν κοινές μετοχές της Τραπέζης, κυριότητας του ΤΧΣ, ανά εξάμηνο, και για χρονική περίοδο έως 4,5 ετών οπότε και λήγουν.

Οι ανωτέρω μετοχές θα αγοράζονται στην Τιμή Διαθέσεως πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου (4% για το πρώτο έτος, 5% για το δεύτερο, 6% για το τρίτο, 7% για το τέταρτο και 8% ετησιοποιημένο για το εναπομείναν 6μηνο).

Ο αριθμός των νέων κοινών μετοχών που μπορούν να αποκτηθούν με κάθε Warrant, θα εξαρτηθεί από το βαθμό καλύψεως της Εκδόσεως Δικαιωμάτων καθώς και της Ιδιωτικής Τοποθετήσεως και θα είναι μεταξύ 7,3 μετοχών και 9 μετοχών.

Επιπλέον κεφάλαια

Το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενισχύσεως της Alpha Bank δεν έχει προσαρμοσθεί για το κεφαλαιακό απόθεμα που δημιουργείται από ενέργειες οι οποίες προσθέτουν στα εποπτικά κεφάλαια της Τραπέζης, όπως τη θετική επίπτωση της συναλλαγής της Εμπορικής, τις ασκήσεις διαχειρίσεως του παθητικού, καθώς και την αναγνώριση των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία.

- Η Εμπορική Τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε κατά Ευρώ 2,9 δισ. από την Crédit Agricole, πριν από την εξαγορά της από την Alpha Bank, παρόλο που η κεφαλαιακή απαίτηση σύμφωνα με την εκτίμηση της Τραπέζης της Ελλάδος ανήλθε σε Ευρώ 2,5 δισ.

- Επιπλέον, η Crédit Agricole αγόρασε ομόλογο εκδόσεως της Alpha Bank μετατρέψιμο σε μετοχές ύψους Ευρώ 150 εκατ.

- Επιπρόσθετα κεφαλαιακά οφέλη περιλαμβάνουν την άσκηση διαχειρίσεως του παθητικού που διενεργήθηκε το 2012, καθώς και την προαιρετική πρόταση επαναγοράς των υβριδικών τίτλων και των τίτλων μειωμένης εξασφαλίσεως που διεξάγεται αυτές τις ημέρες και την αναγνώριση των απαιτήσεων από αναβαλλόμενη φορολογία, πέραν αυτών που υιοθετηθήκαν, κατά την εκτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τραπέζης από την Τράπεζα της Ελλάδος.

- Η εξαγορά της Εμπορικής διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στην εδραίωση της Τραπέζης ως ισχυρού ιδιωτικού τραπεζικού Ομίλου στην Ελλάδα, με pro forma μερίδια αγοράς 21% στις καταθέσεις (εξαιρουμένων των καταθέσεων του ελληνικού Δημοσίου) και 24% στις χορηγήσεις.

- Με τη συγχώνευση της Εμπορικής σε πλήρη εξέλιξη, με ένα ισχυρό εθνικό Δίκτυο και την αφοσίωση του Προσωπικού, ο ενιαίος Όμιλος της Alpha Bank ευρίσκεται σε θέση να προσφέρει ένα φάσμα υπηρεσιών υψηλής ποιότητας προς τους ιδιώτες και επιχειρηματίες πελάτες του σε ολόκληρη την χώρα.

Οι δηλώσεις της διοίκησης

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου, ο Πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Γιάννης Σ. Κωστόπουλος δήλωσε:

«Το Σχέδιο Κεφαλαιακής Ενισχύσεως που έχει ανακοινωθεί καθώς και η εξαγορά της Εμπορικής αποτελούν ορόσημα στην ιστορία μας.

Η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου υποστηρίζεται από τους Μετόχους μας και από έναν σημαντικό αριθμό υψηλής ποιότητας επενδυτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Alpha Bank με την ισχυρή κεφαλαιακή της βάση, την θέση της στην αγορά καθώς και το αφοσιωμένο Προσωπικό της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τους Πελάτες της και να συνεισφέρει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτριος Π. Μαντζούνης σχολίασε:

«Η Alpha Bank σήμερα είναι η πρώτη Ελληνική Τράπεζα η οποία έχει λάβει δεσμεύσεις καλύψεως από τον ιδιωτικό τομέα για την ελάχιστη απαιτούμενη συμμετοχή του (10%) στην πλήρως εγγυημένη Αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου κατά 457 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα προσφέρει διαχρονικά ποιοτικές υπηρεσίες στην πελατεία της και επιδιώκει τη δημιουργία υπεραξίας για τους μετόχους της, που θα επωφεληθούν από την κεφαλαιακή της θέση, το υψηλό επίπεδο προβλέψεων, καθώς και από τις συνέργειες που απορρέουν από τη συγχώνευση με την Εμπορική Τράπεζα».