A- A+
Με βάση τα φετινά Ε9 ο νέος φόρος ακινήτων το 2014 - Προθεσμία έως τον Αύγουστο για δηλώσεις
Για τις 31 Αυγούστου μετατίθεται η προθεσμία υποβολής των φετινών δηλώσεων Ε9, για την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, ενόψει των αποφάσεων για το νέο ενιαίο τέλος ακινήτων.

Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί η είσπραξη 400 - 500 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια μέσω του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα το 2014, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αποφέρει συνολικά στα δημόσια ταμεία περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Για να εφαρμοστεί ωστόσο ο νέος φόρος, θα πρέπει να γίνει εκ νέου καταγραφή της περιουσίας των φορολογουμένων, έτσι ώστε να υπάρχει επιβάρυνση και για τα αγροτεμάχια / εκτός σχεδίου οικόπεδα, τα οποία σήμερα εξαιρούνται από το έκτακτο τέλος.

Για το λόγο αυτό, η διακομματική επιτροπή που εξετάζει το θέμα, αποφάσισε να δοθεί χρονικό περιθώριο έως και το τέλος του καλοκαιριού για την υποβολή των φετινών δηλώσεων Ε9 έναντι 30 Ιουνίου που ίσχυε.

Βάση αυτών των δηλώσεων θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το νέο φόρο, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2014.

Τι θα πληρώνουμε

Ο νέος ενιαίος φόρος θα αντικαταστήσει το σημερινό έκτακτο τέλος επί των ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), που επιβάλλεται για το 2013 σε περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση θα κληθεί με βάση τους στόχους εσόδων που θα θέσει, να αποφασίσει για τις ακόλουθες παραμέτρους του φόρου:

α) Αφορολόγητο. Ακόμη είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης ή μη αφορολόγητου ορίου, ώστε να μην πληρώσουν φόρο νοικοκυριά και επιχειρήσεις με πολύ μικρή περιουσία.

Στην περίπτωση που υπάρξει αφορολόγητο αυτό δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ.

β) Συντελεστές φορολόγησης. Θα διαμορφωθούν κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 0,1% και 1,5% και θα κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας του φορολογούμενου.

Στα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» περιλαμβάνεται η επιβολή ενός υψηλότερου συντελεστή, πχ. 2% για περιουσίες άνω των 10.000.000 ευρώ, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στα μικρότερα κλιμάκια.

Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από τους στόχους για έσοδα που θα θέσει η κυβέρνηση.

γ) Ακίνητα που θα φορολογούνται. Φόρος θα πληρώνεται για όλα τα ακίνητα ηλεκτροδοτούμενα και μη: κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, οικόπεδα, αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου.

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, για τους οποίους έχουν προταθεί εξαιρέσεις και υψηλά αφορολόγητα όρια.