A- A+
ΕΤΕ: Πήρε το «ΟΚ» από τη Γ.Σ. για αύξηση κεφαλαίου - Πρώτος στόχος τα 785 εκατ. ευρώ
Έφικτό χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς το στόχο κάλυψης του 10% της αύξησης κεφαλαίου, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της. Τα νούμερα και οι στόχοι.

Ο επικεφαλής της ΕΤΕ κάλεσε τους μετόχους να λάβουν μέρος στην αύξηση κεφαλαίου, κάνοντας λόγο για την ανάγκη γενικής συστράτευσης με στόχο την επιτυχία της.

«Περιμένουμε τη συμμετοχή όλων σας, η επιτυχία του επιχειρήματος εναπόκειται στη δική σας βούληση. Τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να πάρετε την απόφαση για το μέλλον της Εθνικής» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τουρκολιάς.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν σας καλώ σε ένα εγχείρημα ιδεαλιστικού περιεχομένου», προσθέτοντας ότι η Εθνική διαθέτει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που θα της δώσουν το δικαίωμα να πρωταγωνιστήσει στην επόμενη ημέρα του τραπεζικού συστήματος

Οι στόχοι της ΕΤΕ

Με βάση το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που ενέκριναν οι μέτοχοι, η έκδοση κοινών μετοχών θα ανέλθει από 7,85 δισ. ευρώ έως 9,75 δισ. ευρώ, ανάλογα με από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε αυτήν.

Ειδικότερα, η γενική συνέλευση αποφάσισε την έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) έως και 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία περιορίζουν το ύψος της αύξησης με διάθεση μετοχών.

Ως εκ τούτου, το 10% επιτυγχάνεται με τη συγκέντρωση 785 εκατ. ευρώ εάν εκδοθεί το σύνολο των CoCos και σε 975 εκατ. ευρώ εάν δεν εκδοθούν καθόλου ομολογίες.

Παράλληλα, οι μέτοχοι ενέρκιναν την πρόταση της διοίκησης της ΕΤΕ για αύξηση του στόχου κάλυψης της έκδοσης μετοχών από το 10% στο 12%, εφόσον υπάρξει ισχυρή ζήτηση. Σε μία τέτοια περίπτωση, η συμμετοχή των ιδιωτών μπορεί να φτάσει έως και τα 1,17 δισ. ευρώ.

Οι αποφάσεις της Γ.Σ.

Στην επίσημη ανακοίνωση της η Εθνική Τράπεζα αναφέρει τα εξής:

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνει ότι σήμερα, 29 Απριλίου 2013, πραγματοποιήθηκε η B’ Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας στο Μέγαρο Μελά. Η Γενική Συνέλευση συνεδρίασε με απαρτία 34,60% του καταβεβλημένου Μετοχικού Κεφαλαίου και έλαβε τις εξής αποφάσεις:

1. Αποφάσισε τη μείωση του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας κατά Ευρώ 1.189.803.164 μέσω ταυτόχρονης

(i) αύξησης της ονομαστικής αξίας έκαστης κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας και μείωσης του συνολικού αριθμού αυτών με συνένωση των εν λόγω μετοχών (reverse split) σε αναλογία 10:1 και

(ii) μείωσης της ονομαστικής αξίας έκαστης κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας (όπως θα έχει διαμορφωθεί μετά το reverse split) σε Ευρώ 0,30, με σκοπό το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 4α του κ.ν. 2190/1920. Επιπρόσθετα αποφάσισε την τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού της Τράπεζας και παρέσχε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις.

2. Αποφάσισε την έκδοση κατ’ εφαρμογή του νόμου 3864/2010 και της υπ’ αρ. 38/2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου και σύμφωνα με τις διατάξεις αυτών, μη εξασφαλισμένων και μειωμένης κατατάξεως αορίστου διάρκειας ομολογιών μετατρέψιμων υπό αίρεση σε κοινές, άυλες, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Τράπεζας, με δικαίωμα εξαγοράς αυτών από την Τράπεζα, συνολικού ποσού κεφαλαίου έως Ευρώ 1.900 εκατ., όπως αυτό θα προσδιοριστεί ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος, καταβλητέου διά εισφοράς εις είδος, προς διάθεση αυτών με ιδιωτική τοποθέτηση και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της Τράπεζας και παρέσχε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για τη διενέργεια των αναγκαίων πράξεων προς έκδοση και διάθεση των ομολογιών σύμφωνα με τους όρους κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου του 3ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.

3. Αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας για άντληση κεφαλαίων μέχρι ποσού ΕΥΡΩ 9.756 εκατ. μέσω έκδοσης νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, σύμφωνα με το νόμο 3864/2010, με καταβολή σε μετρητά και με εισφορά εις είδος και με δικαίωμα προτίμησης των υφισταμένων μετόχων στο ποσοστό (12%) της αύξησης που δύναται να καλυφθεί με μετρητά (ήτοι Ευρώ 1.171.000.000) και με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων για το μέρος της ίδιας ως άνω αύξησης που δύναται να καλυφθεί με εισφορά εις είδος. Επιπρόσθετα παρέσχε τις σχετικές εξουσιοδοτήσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας προκειμένου να καθορίσει την τιμή διάθεσης των νεοεκδοθησομένων μετοχών (κατ’ άρθρο 13 παρ. 6 του κ.ν. 2190/1920) και να εξειδικεύσει τους όρους της ως άνω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με το Ν. 3864/2010 και την Π.Υ.Σ. 38/2012 καθώς επίσης αποφάσισε την αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού της Τράπεζας.

Διαβάστε επίσης

* Bloomberg: Η ημέρα της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες έφτασε