A- A+
Bloomberg: Η ημέρα της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες έφτασε
Εκτενές τηλεγράφημα για το μέλλον των ελληνικών τραπεζών μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, κάνοντας λόγο για την ημέρα της κρίσης για το εγχώριο σύστημα, η οποία όπως επισημαίνει έφτασε.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μετά από ένα χρόνο καθυστερήσεων και αμφιβολιών για το πώς θα αποκαταστήσουν την υγεία τους μετά από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους το 2012, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αναμένεται να συγκεντρώσουν 27,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα.

«Η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης θα έχει μεγάλη επίδραση στο γενικότερο κλίμα. Εάν οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες είναι σε θέση να διατηρήσουν τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα, όσο δύσκολο και να είναι αυτό, θα δημιουργήσει θετικό κλίμα», τονίζει η Μαρία Κανελλοπούλου, banking analyst στη Euroxx Securities.

«Ό,τι συμβαίνει στις ελληνικές τράπεζες είναι ανεξίτηλα συνδεδεμένο με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας», δηλώνει ο Gabriel Sterne, οικονομολόγος της Exotix Ltd. «Ένα από τα βασικά σημεία κλειδιά είναι: θα τους επιτραπεί να δανείζουν; Πότε θα τους επιτραπεί να διευρύνουν τους ισολογισμούς τους;».

Η κάνουλα των δανείων

Από την πλευρά της η κυρία Κανελλοπούλου τονίζει πως «στόχος της κυβέρνησης είναι σε κάποιο σημείο, αφότου οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, να είναι σε θέση να ξεκινήσουν εκ νέου τη δραστηριότητα χορήγησης δανείων. Στις τρέχουσες συνθήκες, αυτό μοιάζει αρκετά δύσκολο».

Το Bloomberg επισημαίνει ότι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Κύπρου, η οποία τον προηγούμενο μήνα επέβαλε κούρεμα των καταθέσεων ως μέρος της διάσωσης των 10 δισ. ευρώ, καθώς τα 50 δισ. ευρώ που υπάρχουν για τις ελληνικές τράπεζες είναι αρκετά.

«Αν και αυτό δεν φαίνεται να είναι η επόμενη bail-in περίπτωση καθώς δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό, οι επενδυτές έχουν δίκιο να ανησυχούν για τέτοια ρίσκα καθώς η αγορά έχει υπερεκτιμήσει το εύρος της αλληλεγγύης αρκετές φορές στο παρελθόν», τονίζει ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, στη Royal Bank of Scotland.

Αισιοδοξία από ΤτΕ

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, τόνισε σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ότι οι ελληνικές τράπεζες γίνονται πιο ισχυρές και ότι σύντομα θα είναι σε θέση να παίξουν το ρόλο τους στην οικονομία, κάνοντας λόγο για ισχυρές ροές καταθέσεων από τον Ιούνιο.

Για να συμβεί αυτό, κάποιες από αυτές τις ροές θα πρέπει να διοχετευθούν προς τη χορήγηση δανείων παρά στην μείωση της εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον Sterne της Exotix.

«Υπάρχει ένα ζήτημα φερεγγυότητας και ένα ζήτημα ρευστότητας, και πρέπει να επιλύσουν και τα δύο. Η λιτότητα σε συνδυασμό με το στραγγαλισμό της πίστωσης, ισοδυναμεί με καταστροφή», δήλωσε ο Sterne.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι τρεις συστημικές τράπεζες θα απευθυνθούν για κεφάλαια στην αγορά μέσα στο Μάιο, με στόχο την κάλυψη του 10% επί της ελάχιστης δυνατής έκδοσης μετοχών.

Επιπλέον, θα γίνει προσπάθεια να μην εκδοθούν μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos), οι οποίες περιορίζουν μεν το ύψος των κεφαλαίων που πρέπει να αντληθούν από τον ιδιωτικό τομέα, ωστόσο κοστίζουν ακριβά, με κουπόνι που ξεκινά από το 7% και αυξάνεται όσο περνούν τα χρόνια.

Ειδικότερα:

Α) Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα ζητήσει τη Δευτέρα από τους μετόχους την έγκριση του σχεδίου κεφαλαιακής της ενίσχυσης έως 9,75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 975 εκατ. ευρώ πρέπει να αντληθούν από τους ιδιώτες για τη διατήρηση του ιδιωτικού της χαρακτήρα.

Στο σώμα των μετόχων θα προταθεί η αύξηση του στόχου συμμετοχής των ιδιωτών μετοχών στην αύξηση στα 1,17 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 12% της έκδοσης νέων μετοχών.

Β) Η Alpha Bank έχει ήδη λάβει από τους μετόχους την έγκριση για να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου και ως εκ τούτου απομένει ο προσδιορισμός των όρων της έκδοσης από το διοικητικό της συμβούλιο.

Οι ανάγκες της Alpha Bank ανέρχονται σε 4,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 555 εκατ. ευρώ θα πρέπει με βάση το πλάνο της διοίκησής της να καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα (460 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων και 93 εκατ. ευρώ με ιδιωτική τοποθέτηση).

Γ) Η Τράπεζα Πειραιώς που έχει ανάγκες 7,3 δισ. ευρώ, έχει ήδη εξασφαλίσει τα 570 εκατ. ευρώ από τις Societe Generale και BCP Millennium, που διασφαλίζουν τον ιδιωτικό της χαρακτήρα.

Πλέον ο στόχος είναι η άντληση τουλάχιστον 733 εκατ. ευρώ, ώστε να μην χρειαστεί η έκδοση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos).