A- A+
Απεριόριστες δόσεις για ρύθμιση χρεών προς δημόσιο και Ταμεία ανεξαρτήτως ύψους
Τη δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών προς το δημόσιο μέσω της ρύθμισης «τελευταίας ευκαιρίας» που θα νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα, δίνει στους οικονομικά αδύναμους οφειλέτες το υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικότερα, το πλαίσιο της ρύθμισης που θα κληθεί να ψηφίσει η Βουλή τις επόμενες ημέρες προβλέπει τα εξής για τους οφειλέτες του δημοσίου και των Ταμείων:

- Για οφειλές έως 5.000 ευρώ η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των δόσεων.

- Για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ ο μέγιστος αριθμός των δόσεων είναι 48, αλλά υπό προϋποθέσεις, δηλαδή αν μπορέσει ο οφειλέτης να αποδείξει την οικονομική του αδυναμία, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί όσο χρειάζεται.

Εξάλλου, για οφειλές που ξεπερνούν τις 75.000 ευρώ δεν θα μπορεί να προχωρά η ρύθμιση εάν δεν δίνονται εγγυήσεις είτε από τον ίδιο τον οφειλέτη ή από τρίτα πρόσωπα.

Επιτόκιο και εκπτώσεις

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση χρεών θα πρέπει να υποβληθούν το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρύνεται ο οφειλέτης θα ανέρχεται σε 8,75% (επιτόκιο ΕΚΤ + περιθώριο 0,75%).

Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης χορηγείται έκπτωση 50% από τις προσαυξήσεις, ενώ ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων η έκπτωση περιορίζεται έως και το 25%.

Αν ο οφειλέτης αφήσει απλήρωτες δυο δόσεις τότε χάνει τη ρύθμιση και το σύνολο του χρέους γίνεται απαιτητό. Στη συνέχεια λαμβάνονται μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (κατασχέσεις κλπ).

Πρόσφατες οφειλές

Όλες οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως το τέλος του 2012 κεφαλαιοποιούνται.

Για να ρυθμίσει ένας φορολογούμενος οφειλές του 2012 θα πρέπει είτε να μην έχει συσσωρεύσει νέο χρέος το 2013, είτε να εξοφλήσει εφάπαξ το χρέος του 2013 είτε να το έχει ρυθμίσει με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και να είναι συνεπής σε αυτήν τη ρύθμιση.

Υπό προϋποθέσεις μπορεί ένας οφειλέτης που έχει ρυθμίσει το χρέος του παλαιότερα και είναι συνεπής στη ρύθμιση αυτή να μεταπηδήσει στη νέα ρύθμιση.