A- A+
Τα παζάρια για το νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα - Σενάρια για μικρό αφορολόγητο
Ξεκινά εκ νέου αυτή η εβδομάδα η συζήτηση μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων για την κατάρτιση του νέου ενιαίου φόρου ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ από το 2014. Τα σενάρια και οι κλίκακες.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2013 θα συνεχιστεί η είσπραξη του τέλους επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, με έκπτωση ωστόσο 15% σε σχέση με πέρυσι.

Η αναβολή θέσπισης για το 2014 ενός ενιαίου φόρου ακινήτων που θα πληρώνεται στις εφορίες κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες στα έσοδα και ανατραπεί η πορεία προς την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος φέτος.

Ο νέος φόρος

Η κυβέρνηση θα κληθεί με βάση τους στόχους εσόδων που θα θέσει, να αποφασίσει για τις ακόλουθες παραμέτρους του φόρου:

α) Αφορολόγητο. Ακόμη είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο θέσπισης ή μη αφορολόγητου ορίου, ώστε να μην πληρώσουν φόρο νοικοκυριά και επιχειρήσεις με πολύ μικρή περιουσία.

Στην περίπτωση που υπάρξει αφορολόγητο αυτό δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 50.000 ευρώ.

β) Συντελεστές φορολόγησης. Θα διαμορφωθούν κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 0,1% και 1,5% και θα κυμαίνονται ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της περιουσίας του φορολογούμενου.

Στα σενάρια που βρίσκονται στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» περιλαμβάνεται η επιβολή ενός υψηλότερου συντελεστή, πχ. 2% για περιουσίες άνω των 10.000.000 ευρώ, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στα μικρότερα κλιμάκια.

Τα πάντα βέβαια θα εξαρτηθούν από τους στόχους για έσοδα που θα θέσει η κυβέρνηση.

γ) Ακίνητα που θα φορολογούνται. Φόρος θα πληρώνεται για όλα τα ακίνητα ηλεκτροδοτούμενα και μη: κατοικίες, επαγγελματικοί χώροι, οικόπεδα, αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου.

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα γίνει με τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες, για τους οποίους έχουν προταθεί εξαιρέσεις και υψηλά αφορολόγητα όρια.