A- A+
Σαρωτικοί έλεγχοι στα φυσικά πρόσωπα για «κρυμμένα» στις δαπάνες τους εισοδήματα
Στον αντικειμενικό προσδιορισμό του εισοδήματος των φυσικών προσώπων θα στραφεί το υπουργείο Οικονομικών, βάζοντας στο μικροσκόπιο τον τρόπο ζωής και τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών.

Όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο 9ο ετήσιο φορολογικό συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου, στο στόχαστρο του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν τα φυσικά πρόσωπα.

Ειδικότερα, για τον έλεγχο των φυσικών προσώπων θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες του έμμεσου προσδιορισμού των εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, θα λαμβάνονται υπόψιν τραπεζικές καταθέσεις, καθώς και συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες ή άλλα μέσα πληρωμών, με στόχο τον εντοπισμό περιπτώσεων με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ δηλωθέντων εισοδημάτων και δαπανών.

Οι έλεγχοι

Οι «ύποπτοι» καταναλωτές θα καλούνται στην εφορία προκειμένου να δικαιολογήσουν τον τρόπο ζωής τους. Όπως είπε ο κ. Θεοχάρης, τον τελευταίο μήνα ο ίδιος έχει υπογράψει πολλές αποφάσεις για την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αναβάθμιση και ενίσχυση του ελεγκτικού μηχανισμού αναμένεται να συμβάλουν η πρόσληψη 200 νέων υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ αλλά και άλλων 500 εξωτερικών ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα με εμπειρία στις ελεγκτικές διαδικασίες.

Επίσης, προωθούνται 2.000 μετατάξεις νέων υπαλλήλων που σήμερα βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες και θα κατευθυνθούν στον τομέα του ελέγχου. Οπως ανέφερε ο ίδιος, υπάρχει σημαντική ανταπόκριση και ήδη έχουν ενδιαφερθεί πάνω από 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών για την προκήρυξη αυτή.

Όλοι οι ελεγκτές που θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες, θα ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα ταχύρρυθμης εκπαίδευσης προκειμένου να «τρέξει » το σύστημα ELENXIS.