A- A+
Moody΄s: Επιπλέον €8 δισ. θα χρειαστούν οι τράπεζες για επισφάλειες - Κίνδυνος (;) για καταθέσεις
Αύξηση των επισφαλειών στο 30% έως και το τέλος του 2013, που θα οδηγήσουν σε πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες 8 δισ. ευρώ, πέραν των 40 δισ. ευρώ που έχουν ήδη λάβει οι τράπεζες, αναμένει η Moody's.

Στην έκθεσή του για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης τονίζουν ότι η συρρικνούμενη εγχώρια αγοραστική δύναμη και ρευστότητα, που επιδεινώνεται από την επίδραση των περικοπών κυβερνητικών δαπανών και της εντεινόμενης ανεργίας, θα συνεχίσουν να αποδυναμώνουν τη δυνατότητα εξόφλησης των πελατών λιανικής και εταιρικών πελατών των τραπεζών.

Με αυτά τα δεδομένα, η Moody΄s εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα υπερβούν το 30% των δανείων έως τα τέλη του 2013 (από 24,6% το Δεκέμβριο του 2012) και οι τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνες το 2013 και το 2014.

Νέες ανάγκες

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι παρά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση ύψους 40 δισ. ευρώ του κλάδου από το ΤΧΣ, η οποία αύξησε τον pro-forma δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 στο 9,5% έως το Δεκέμβριο του 2012, μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.

Συγκεκριμένα, το «βασικό σενάριο» της Moody΄s, το οποίο υποθέτει συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση, εκτιμά επιπλέον κεφαλαιακές ανάγκες 8 δισ. ευρώ μόνο από τις ζημιές του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών.

Σε αυτήν την περίπτωση το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης σχεδόν εξαντλείται και κάθε επιπρόσθετη ανάγκη θα πρέπει να καλυφθεί με άλλους τρόπους, ξεκινώντας από τους μετόχους, συνεχίζοντας στους ομολογιούχους και λοιπούς πιστωτές και καταλήγοντας στις καταθέσεις, ανασφάλιστες και ασφαλισμένες.

Διαβάστε επίσης

* HSBC: Εκτεθειμένες οι μισές καταθέσεις στην Ελλάδα με βάση το κυπριακό μοντέλο «κουρέματος»

* Reuters: Διαφορετική η περίπτωση της Κύπρου από την ελληνική στο θέμα του «κουρέματος»

* Τι πρέπει να συμβεί για να «κουρευτούν» καταθέσεις στην Ελλάδα - Τα σενάρια

* Γιατί κινδυνεύουν οι ελληνικές καταθέσεις αν βρίσκονται εκτός Ελλάδος αλλά εντός ευρωζώνης