A- A+
Η Citi επιμένει: Βλέπει ύφεση «μαμούθ» και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ το 2014
Εκτός ευρώ το 2014 θέλει την Ελλάδα, αλλά και την Κύπρο, το βασικό σενάριο της Citigroup για την ευρωπαϊκή οικονομία, όπως αυτό αποτυπώνεται στη νέα απαισιόδοξη για τη χώρα μας έκθεση του αμερικανικού οίκου.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας θεωρούν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για την ανάκαμψη της εγχώριας οικονομίας, πέραν από ένα βαθύ «κούρεμα».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η όποια βελτίωση εντοπίζει η αξιολόγηση της τρόικας για την Ελλάδα δεν έχει διαρθρωτικό χαρακτήρα αλλά συγκυριακό, σημειώνοντας ότι στηρίζεται στο περιορισμό των δαπανών.

Μεγάλη ύφεση

Η Citigroup αναμένει πτώση του ΑΕΠ κατά 6% φέτος κατά 11,2% το 2014 και κατά 3,9% το 2015 και επιμένει ότι η Ελλάδα θα φύγει από την ευρωζώνη την ερχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ανάκαμψη θα έλθει από το 2016, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,6% εκείνη τη χρονιά και κατά 2,7% την αμέσως επόμενη.

Σε σχέση με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, οι οικονομολόγοι της Citi τονίζουν ότι παραμένουν εντός τροχιάς εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης των δαπανών για τόκους μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους στο προηγούμενο έτος.

Η επίδραση της Κύπρου

Βραχυπρόθεσμα, κάποιες αρνητικές επιδράσεις από την Κύπρο είναι πιθανό να πλήξουν την οικονομία της Ελλάδας.

«Εκτός και εάν συμβεί μια μεγάλη διαγραφή των δανείων του επίσημου τομέα για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, εξακολουθούμε να θεωρούμε πως είναι αρκετή υψηλή πιθανότητα η χώρα να φύγει από την ευρωζώνη» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Citi.

Εκτιμούν ότι η Κύπρος σε κάποιο σημείο θα προχωρήσει σε μεγάλη αναδιάρθρωση των τραπεζικών υποχρεώσεων και στην πρώτη αναδιάρθρωση κρατικών υποχρεώσεων, με/ή την έξοδο από την ευρωζώνη.