A- A+
Απεριόριστος αριθμός δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο έως 5.000 ευρώ
Ιδιαίτερα ευνοϊκή είναι η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα Ταμεία, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής μικροοφειλών σε απεριόριστο αριθμό δόσεων ανάλογα με το μισθό.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης στη νέα ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν μόνο όσοι δεν έχουν ήδη υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση και συνεχίζουν να πληρώνουν ακόμη οφειλές σε δόσεις.

Όλοι οι υπόλοιποι μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε απεριόριστο αριθμό δόσεων εφόσον αυτά δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και σε 48 δόσεις για μεγαλύτερα ποσά.

Η μηνιαία δόση

Οσον αφορά στο ελάχιστο ύψος της δόσης, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα, στα επίπεδα των 15 ευρώ.
Η ελάχιστη δόση θα ισούται με ένα ποσοστό επί του μηνιαίο μισθού του οφειλέτη, το οποίο θα κινείται στην περιοχή του 5%.

Παράδειγμα:
- Έγγαμος χρωστά στην εφορία: 3.000 €
- Έχει μηνιαίο εισόδημα: 500 €
- Ελάχιστη δόση: 500 € Χ 5% ποσοστό δόσης = 25 €
- Συνολικές δόσεις αποπληρωμής: 120 μηνιαίες δόσεις (3.000 € συνολική οφειλή / 25 € μηνιαία δόση)
Εφάπαξ έκπτωση
Όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση και αποφασίσουν να πληρώσουν εφάπαξ όλο το ποσό που χρωστούν στην εφορία ή και τα ασφαλιστικά ταμεία θα γλυτώνουν το 50% των προσαυξήσεων.
Εκείνη που θα επιλέξουν τη ρύθμιση σε δόσεις μπορούν κάτω από προϋποθέσεις να δουν μειωμένες προσαυξήσεις σε ποσοστό έως 20%.
Ακόμη, όσοι έχουν χρέη άνω των 75.000 ευρώ και επιθυμούν να τα ρυθμίσουν με βάση τη νέα διαδικασία για να πετύχουν ανώτατο αριθμό δόσεων τις 48 θα πρέπει να υπάρχει υπογραφή λογιστή ως εγγυητή.
Ομως, για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 300.000 ευρώ τότε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος οφειλέτης να βάλει εγγύηση εμπράγματα δικαιώματα (ακίνητα, περιουσιακά στοιχεία κτλ.).