A- A+
Στεγαστικά δάνεια: Τα 5 κριτήρια για να μειώσετε τη δόση στο 30% του εισοδήματος για 48 μήνες
Ανακοινώθηκαν τα κριτήρια ένταξης στη νέα ρύθμιση μέσω της οποίας θα μειώνονται για τέσσερα χρόνια στο 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη οι μηνιαίες δόσεις που πληρώνει για το στεγαστικό του δάνειο.

Σε σχέση με την αρχική συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και τρόικας, η τελική λύση αφορά περισσότερους δανειολήπτες, με δεδομένη την αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού πλαφόν.

Ωστόσο, το μειωμένο επιτόκιο 1,50% κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα ισχύει μόνο για νοικοκυριά με εισοδήματα έως 15.000 ευρώ. Στους υπόλοιπους δε θα αλλάζει το επιτόκιο της σύμβασής τους στα τέσσερα χρόνια της περιόδου χάριτος.

Σε κάθε περίπτωση, όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα πετυχαίνουν μείωση των δόσεών τους στο 30% του εισοδήματός τους. Βασικό προϋπόθεση είναι το δάνειο να είναι ενήμερο, δηλαδή να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις.

Η ακτινογραφία της συμφωνίας

Οι δικαιούχοι

Ειδικότερα, δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση θα έχουν οι εξής κατηγορίες δανειοληπτών:

  • Μισθωτοί και συνταξιούχοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
  • Όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας
  • Άνεργοι
  • Ευπαθείς ομάδες (πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή μόνιμη αναπηρία, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι)

Τα κριτήρια

Οι παραπάνω κατηγορίες δανειοληπτών θα πρέπει να πληρούν όλα τα ακόλουθα κριτήρια:

1) Όικογενειακό Εισόδημα

Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα δε θα πρέπει να ξεπερνά τις 25.000 ευρώ, αφαιρουμένων φόρων και εισφορών, ενώ θα πρέπει να έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά 20% από την 1η Ιανουαρίου 2010 έως σήμερα.

Για τους βαριά πάσχοντες, τους ανάπηρους, τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, το εισοδηματικό όριο ανεβαίνει στις 30.000 ευρώ (καθαρό εισόδημα).

2) Περιουσιακή Κατάσταση

Η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη δεν πρέπει να ξεπερνά τις 250.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των τραπεζικών του καταθέσεων θα πρέπει να ανέρχεται έως τις 10.000 ευρώ.

3) Υπόλοιπο Δανείου

Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 150.000 ευρώ, ενώ το στεγαστικό θα πρέπει να αφορά μόνο πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα μπορούν να εντάσσονται στη ρύθμιση, η οποία προβλέπει τα εξής:

1. Παρέχεται περίοδος χάριτος 48 μηνών.

2. Άμεση μείωση της μηνιαίας καταβολής στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού.

3. Η δόση καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προσαρμόζεται σε πιθανή μεταβολή του εισοδήματος.

4. Η συμβατική διάρκεια του δανείου παρατείνεται κατ’ ελάχιστον 48 μήνες και η αποπληρωμή του μετά την περίοδο χάριτος συνεχίζεται με τους όρους της αρχικής σύμβασης χωρίς καμία επιβάρυνση για τον δανειολήπτη.

5. Για ετήσια καθαρά εισοδήματα έως 15.000 ευρώ το επιτόκιο που προβλέπεται στη σύμβαση του δανείου περιορίζεται στο 1,5% (0,75% + βασικό επιτόκιο ΕΚΤ) και με βάση αυτό υπολογίζεται η μηνιαία δόση κατά την περίοδο χάριτος.

Για τους ανέργους με μοναδικό εισόδημα το επίδομα ανεργίας, πέραν των παραπάνω, παρέχεται η δυνατότητα μηδενικών καταβολών με πλήρη απαλλαγή τόκων για συνολικό διάστημα έξι μηνών εντός της περιόδου χάριτος.