A- A+
Alpha Bank: Στα €0,48 η τιμή της αύξησης κεφαλαίου αν γινόταν σήμερα – Πράσινο φως από γ.σ.
Το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank έδωσε την Τρίτη η γενική συνέλευση των μετόχων της, οι οποίοι ενέκριναν το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 4,57 δισ. ευρώ.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Alpha Bank Γιάννης Κωστόπουλος μιλώντας προς το σώμα των μετόχων, η τράπεζα θα βγει δυναμωμένη από τη διαδικασία της αύξησης κεφαλαίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα παραμείνει ιδιωτική.

Όπως είπε, εάν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση των νέων μετοχών, η τιμή τους θα διαμορφωνόταν σε 0,48 ευρώ, με βάση το μέσο όρο των τελευταίων 50 συνεδριάσεων και το discount 50% που προβλέπεται.

Το σχέδιο της αύξησης

Ειδικότερα, το σχέδιο που ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας προβλέπει τα εξής:

1) Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα με καταβολή μετρητών έως 550 εκατ. ευρώ (Καταβολή Μετρητών), η οποία υλοποιείται με:

  • Έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού έως 457,1 εκατ. ευρώ μετά δικαιώματος προτιμήσεως υπέρ των Μετόχων που κατέχουν κοινές μετοχές,
  • Έκδοση νέων κοινών μετοχών μετά την άσκηση δικαιώματος προεγγραφής για τυχόν αδιάθετες νέες μετοχές, υπέρ των Μετόχων που κατέχουν κοινές μετοχές, καθώς και
  • Έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού έως 92,9 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα διατεθούν μέσω ιδιωτικής τοποθετήσεως σε επιλεγμένους στρατηγικούς και θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι θα συνεισφέρουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Τραπέζης.

2) Συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με εισφορά ομολόγων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και έκδοση νέων κοινών μετοχών συνολικού ποσού 4.113,9 εκατ. ευρώ (ή 4.021 εκατ. ευρώ σε περίπτωση ολοσχερούς καλύψεως της αυξήσεως κεφαλαίων με Καταβολή Μετρητών ύψους 550 εκατ. ευρώ).

Η τιμή διαθέσεως των νέων κοινών μετοχών θα αποφασισθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο έλαβε εξουσιοδότηση προς τούτο από τη Γενική Συνέλευση.

Διάθεση warrants

Οι επενδυτές του ιδιωτικού τομέα για κάθε νέα κοινή μετοχή, την οποία αποκτούν κατά την κεφαλαιακή ενίσχυση με Καταβολή Μετρητών, θα λάβουν, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση, έναν παραστατικό τίτλο δικαιωμάτων κτήσεως κοινών μετοχών από τις μετοχές που θα αναλάβει το ΤΧΣ (Warrants).

Δυνάμει των εν λόγω δικαιωμάτων (Warrants), οι επενδυτές θα δύνανται να αποκτήσουν κοινές μετοχές της Τραπέζης, κυριότητας του ΤΧΣ, ανά εξάμηνο, και για χρονική περίοδο έως 4,5 ετών.

Οι ανωτέρω μετοχές θα αγοράζονται σε προκαθορισμένη τιμή, η οποία θα ισούται με την τιμή διαθέσεως των νέων κοινών μετοχών της Τραπέζης κατά την Κεφαλαιακή Ενίσχυση πλέον ενός ετήσιου περιθωρίου.

Πως μένει ιδιωτική

Η Alpha Bank θα παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον επιτευχθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίησή της, καθώς θα περιορισθούν τα δικαιώματα ψήφου, εκ των μετοχών που το ΤΧΣ θα αποκτήσει, μόνο στα θέματα που ορίζονται στο Ν. 3864/2010, και ως εκ τούτου, η Διοίκηση της Τραπέζης θα εκλέγεται από τους ιδιώτες Μετόχους της.

Στην περίπτωση αυτή, οι Μέτοχοι που θα συμμετάσχουν στην αύξηση με Καταβολή Μετρητών θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τις μετοχές του ΤΧΣ μέσα στα επόμενα 4,5 έτη σε προκαθορισμένα επίπεδα τιμής, ενισχύοντας τις αποδόσεις τους μέσω της δωρεάν παροχής Warrants.

Σημειώνεται ότι για να διατηρήσει η Alpha Bank τον ιδιωτικό της χαρακτήρα θα πρέπει να αντλήσει από την αγορά τουλάχιστον 260 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της έκδοσης νέων μετοχών, στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητη και η διάθεση και μετατρέψιμων ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ, για την οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί η έγκριση των αρχών και των μετόχων.

Πάντως, ο στόχος της διοίκησης της τράπεζας, σύμφωνα με το πλάνο που παρουσίασε, είναι να αντλήσει συνολικά 550 εκατ. ευρώ.