A- A+
Moody’s: Στο 40% θα φτάσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα το 2013
Στο 40% εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ότι θα αναρριχηθεί το πραγματικό μέγεθος των δανείων σε καθυστέρηση στο τέλος του 2013, ως αποτέλεσμα της βαθιάς ύφεσης που πλήττει την ελληνική οικονομία για έκτη συνεχή χρονιά.

Σύμφωνα με έκθεση του οίκου, τα «κόκκινα» δάνεια (NPLs) θα αυξηθούν περισσότερο από το 30% του συνολικού δανεισμού μέχρι το τέλος του 2013, ενώ για το 2014 αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη άνοδος, εξαιτίας της βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα.

«Αν και τα στοιχεία του συστήματος μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 κάνουν λόγο για αύξηση 36,4% των ονομαστικών NPLs στο 24,6% του συνολικού δανεισμού, πιστεύουμε ότι αυτά τα στοιχεία υποτιμούν το πραγματικό επίπεδο των προβληματικών δανείων, καθώς δεν περιλαμβάνουν τα περισσότερα αναδιαρθρωμένα δάνεια» σημειώνει η Moody's.

Τονίζει ακόμη πως σύμφωνα με το ΔΝΤ, περίπου 5% των συνολικών δανείων είχαν ήδη αναδιαρθρωθεί στο α΄ τρίμηνο του 2012, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδας στο report της το Δεκέμβριο του 2012 επισήμανε ότι μόνο για το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων, τα δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 7% των μεικτών στεγαστικών δανείων.

Οι πραγματικές επισφάλειες

«Συνεπώς, θεωρούμε πως το μέγεθος των συνολικών προβληματικών δανείων, μαζί και με τα αναδιαρθρωμένα δάνεια, θα διαμορφωθεί κοντά στο 40% μέχρι το τέλος του έτους» σημειώνουν οι οικονομολόγοι του οίκου.

Όπως εξηγούν, οι κύριοι λόγοι για την επιδείνωση της ποιότητας των assets είναι η πιεσμένη εγχώρια ζήτηση, η περιορισμένη ρευστότητα και η απομόχλευση του κλάδου, η άνοδος της ανεργίας και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς τους ιδιώτες.

Ανέκδοτα στοιχεία κάνουν επίσης λόγο για έντονες πιέσεις από καταναλωτές και επιχειρήσεις προς τις τράπεζες προκειμένου να συμφωνήσουν σε βελτιωμένους όρους και / ή σε haircut του υφιστάμενου χρέους τους.