A- A+
«Κλείδωσε» η συμφωνία με την τρόικα - Έρχονται πακέτο δόσεις και απολύσεις στο δημόσιο
Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων, μετά τη συμφωνία που έχει επέλθει μεταξύ της κυβέρνησης και των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, η οποία περιλαμβάνει και απολύσεις στο δημόσιο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, η τρόικα ολοκλήρωσε την εξέταση της προόδου του ελληνικού προγράμματος γεγονός που ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση επιπλέον 10 δισ. ευρώ.

«Η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ στην Αθήνα με τη επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο κλιμακίου τρόικας (staff level agreement),» σημείωσε αξιωματούχος, προσθέτοντας πως το Eurogroup και το ΔΝΤ θα εξετάσουν τη συμφωνία το Μάιο.

Ο επικεφαλής των μηχανισμών διάσωσης της Ευρωζώνης Klaus Regling δήλωσε την Παρασκευή πως «η Ελλάδα θα λάβει 2,8 δισ. ευρώ έπειτα από την εκπλήρωση των προϋποθέσεων. Επιπλέον θα λάβει 7,2 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό βασίζεται στη δόση που ήδη εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο».

Ναι σε απολύσεις

Στην απόλυση των υπαλλήλων των οποίων οι οργανικές θέσεις που κατείχαν στο Δημόσιο καταργούνται, αλλά και σε πιο σύντομες διαδικασίες για την απομάκρυνση των επίορκων, κατέληξαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), οι 14.000 «αναγκαστικές αποχωρήσεις» -οι 4.000 μέχρι το τέλος του 2013 και οι υπόλοιπες 10.000 στο τέλος του 2014, θα προέλθουν από τέσσερις βασικές «πηγές».

Παράλληλα επιτεύχθηκε να ισχύσει για κάθε αναγκαστική αποχώρηση ο κανόνας «μία νέα πρόσληψη για κάθε αποχώρηση».

Από πού θα φύγουν

Η συμφωνία, στην οποία περιλαμβάνεται και η αποσύνδεση της κινητικότητας των υπαλλήλων από τις απολύσεις, επιτεύχθηκε τελικώς «μετά από μακρές, κοπιώδεις και σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα, μία συμφωνία που διασφαλίζει τις ποιοτικές και διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση», όπως αναφέρουν επίσημες πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Όσον αφορά τις αναγκαστικές αποχωρήσεις, αυτές θα προκύψουν από τέσσερις «πηγές», που είναι:

- Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν ανάγκες επιτακτικές. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους.

Οι υπάλληλοί ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.

- Από οργανισμούς του δημοσίου που θα συγχωνευθούν, έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν, αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.

- Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.

Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).