A- A+
Τουλάχιστον 413 εκατ. ευρώ πρέπει να μαζέψει η Eurobank για να μείνει ιδιωτική
Το λιγότερο 413 εκατ. ευρώ θα πρέπει να αντλήσει η Eurobank για να παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια και να μην περάσει στον έλεγχο του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Σύμφωνα με την πρόσκληση προς τη γενική συνέλευση των μετόχων της, η τράπεζα καλείται να αντλήσει 5,839 δισ. ευρώ και ζητά έγκριση για την έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos) έως 1,7 δισ. ευρώ.

Χωρίς την έκδοση CoCos η ελάχιστη συμμετοχή του 10% αντιστοιχεί σε 583,9 εκατ. ευρώ, ενώ αν εξαντληθεί αυτή η δυνατότητα, τα κεφάλαια που πρέπει να καταβάλλουν νέοι ή παλαιοί μέτοχοι υποχωρούν στα 413 εκατ. ευρώ.

Την Πέμπτη το πρωί η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε σε διάψευση των σεναρίων που κυκλοφόρησαν στην αγορά ότι έχει προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές με επενδυτές για τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου.

Η διοίκηση της τράπεζας, σε απάντηση του από 10 Απριλίου 2013 ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε σχέση με δημοσίευμα, ενημερώνει τα εξής:

«Από την Κυριακή 7 Απριλίου 2013, ημερομηνία κατά την οποία ενημερώθηκε για την απόφαση των αρμοδίων θεσμικών αρχών σχετικά με την αναστολή των διαδικασιών συγχώνευσής της με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και την ανεξάρτητη ανακεφαλαιοποίησή της, δεν έχει πραγματοποιήσει καμία επαφή είτε με εκπροσώπους της “Marfin Investment Group Α.Ε. Συμμετοχών” είτε με άλλους επενδυτές».

Πού ποντάρει η αγορά

Η αγορά ποντάρει στο ότι το management της τράπεζας θα καταφέρει να βρει επενδυτές που θα καλύψουν το 10% των κεφαλαιακών της αναγκών, το οποίο ανάλογα με το βαθμό χρήσης μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), εκτιμάται ότι μπορεί να πέσει έως και τα επίπεδα των 400 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν δύο σοβαρά μειονεκτήματα. Η αρνητική καθαρή θέση της τράπεζας πριν την ανακεφαλαιοποίησή της και ο ελάχιστος χρόνος που απομένει μέχρι την αύξηση κεφαλαίου.

Αν τα χρήματα δεν βρεθούν, η Eurobank, όπως και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα, θα καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), εκμηδενίζοντας την αξία της περιουσίας των μετόχων της.

Η πρόσκληση της γ.σ.

Στην ανακοίνωση της Eurobank αναφέρονται τα εξής:

«Σύµφωνα µε τον κ.ν. 2190/1920 “Περί Ανωνύµων Εταιρειών”, όπως ισχύει σήµερα, και το καταστατικό της Τράπεζας, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο καλεί τους µετόχους της Τράπεζας Eurobank Εrgasias Α.Ε. σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, στις 30 Απριλίου 2013, ηµέρα Τρίτη και ώρα 11:00 π.µ., στην Αθήνα, στο «Μέγαρο Ιδρύµατος Μποδοσάκη» (αίθουσα «Ιωάννης Σ. Λάτσης»), Λεωφ. Αµαλίας 20.

Τα θέµατα της ηµερήσιας διάταξης είναι τα εξής:

1. Μείωση του κοινού µετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας µέσω ταυτόχρονης (i) αύξησης της ονοµαστικής αξίας έκαστης κοινής ονοµαστικής µετά ψήφου µετοχής της Τράπεζας και µείωσης του συνολικού αριθµού αυτών µε συνένωση των εν λόγω µετοχών (reverse split) και (ii) µείωσης της ονοµαστικής αξίας έκαστης κοινής ονοµαστικής µετά ψήφου µετοχής της Τράπεζας (όπως θα έχει διαµορφωθεί µετά το reverse split), µε σκοπό το σχηµατισµό ισόποσου ειδικού αποθεµατικού, σύµφωνα µε το άρθρο 4 παράγραφος 4α του κ.ν. 2190/1920. Τροποποίηση του Καταστατικού της Τράπεζας. Παροχή εξουσιοδοτήσεων.

2. Έκδοση κατ΄ εφαρµογή του νόµου 3864/2010 και της υπ΄ αρ. 38/2012 Πράξης Υπουργικού Συµβουλίου και σύµφωνα µε τις διατάξεις αυτών, µη εξασφαλισµένων και µειωµένης κατατάξεως αορίστου διάρκειας οµολογιών µετατρέψιµων υπό αίρεση σε κοινές, άυλες, ονοµαστικές, µετά ψήφου µετοχές της Τράπεζας, µε δικαίωµα εξαγοράς αυτών από την Τράπεζα, συνολικού ποσού κεφαλαίου έως Ευρώ 1.700 εκατ., όπως αυτό θα προσδιορισθεί ειδικότερα από την Τράπεζα της Ελλάδος, καταβλητέου διά εισφοράς εις είδος, προς διάθεση αυτών µε ιδιωτική τοποθέτηση. Παροχή εξουσιοδοτήσεως προς το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας για την διενέργεια των αναγκαίων πράξεων προς έκδοση και διάθεση των οµολογιών σύµφωνα µε τους όρους κάλυψης της αύξησης, µετοχικού κεφαλαίου του 3ου θέµατος της ηµερήσιας διάταξης.

3. Αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας για άντληση κεφαλαίων µέχρι ποσού Ευρώ 5.839 εκατ. µέσω έκδοσης νέων, κοινών, ονοµαστικών, µετά ψήφου µετοχών, σύµφωνα µε το νόµο 3864/2010, µε καταβολή σε µετρητά ή/και µε εισφορά εις είδος και µε δικαίωµα προτίµησης των υφισταµένων µετόχων στο µέρος της ως άνω αύξησης που δύναται να καλυφθεί µε µετρητά. Κατάργηση του δικαιώµατος προτίµησης των προνοµιούχων µετόχων της Τράπεζας στην ως άνω αύξηση. Παροχή εξουσιοδοτήσεων στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Τράπεζας προκειµένου να καθορίσει την τιµή διάθεσης των νεοεκδοθησοµένων µετοχών (κατ΄ άρθρο 13 παρ. 6 του κ.ν. 2190/1920) και να εξειδικεύσει τους όρους της ως άνω αύξησης του µετοχικού κεφαλαίου. Τροποποίηση του Καταστατικού της Τράπεζας.

4. Ανακοίνωση της εκλογής νέων µελών του ∆ιοικητικού Συµβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων».

Διαβάστε επίσης

* Ποντάρουν στο «Οκ» της τρόικας για ΕΤΕ - Eurobank στο ΧΑ - Διορία έως 30/4 να βρουν το 10%

* Ψάχνει 790 εκατ. ευρώ από την αγορά η Εθνική για να αποφύγει την κρατικοποίηση